Geld besparen als horecazaak? Dat doe je zo

horecazaak

Een horecazaak uitbaten kan veel voldoening geven, maar zoals dat bij elke onderneming het geval is, komen er natuurlijk ook enkele uitdagingen bij kijken.

Een van de eerste dingen waar je misschien aan denkt is het financiële aspect. Niet onbegrijpelijk, want uiteindelijk wil je wel van je horecazaak kunnen leven.

Gelukkig bestaan er heel wat manieren om de kosten in je café of restaurant te drukken, zonder dat je daarvoor aan kwaliteit hoeft in te boeten. Sommige daarvan zijn voor de hand liggend, andere iets verrassender. Lees verder voor de beste tips om minder geld over de bank te gooien als horecazaak!

De 3 beste tips om geld te besparen als horecazaak

1. Investeer in bedrukte wijnglazen

Zowat elk restaurant en café heeft wijnglazen om wijn of gelijkaardige alcoholische dranken te serveren aan klanten. Hoewel je natuurlijk het liefste kiest voor glazen en bestek van kwaliteit, die vaak wat meer kosten, bestaan er wel degelijk manieren om ook op dit vlak geld te besparen.

Een van de grootste uitdagingen waar uitbaters van horecazaken zoals restaurants mee kampen, is dat hun personeel de wijnglazen te vol serveren. Klinkt een beetje banaal, maar als elk glas iets meer wijn bevat dan nodig, vertaalt zich dat op de lange termijn in een grote overbodige kostprijs.

Hoe los je dat probleem op? Eenvoudig: laat je wijnglazen bedrukken met het logo van je zaak, bijvoorbeeld bij Wijnwinst. Niet alleen oogt je restaurant of café dan een stuk professioneler. Je medewerkers weten ook altijd precies tot waar ze een glas moeten vullen, waardoor je (vaak dure) wijn en dus ook geld bespaart!

2. Spring zuinig om met keukenapparatuur

Elektriciteit is peperduur tegenwoordig, dus het spreekt voor zich dat je manieren zoekt om wat van die kost af te doen. Dat kan, door de gebruiksduur van je elektrische keukenapparaten beter te beheren. Denk maar aan industriële vaatwassers, fornuizen en meer, apparaten die nogal wat stroom verbruiken.

Je kunt het je natuurlijk niet zomaar permitteren om je fornuis op de drukste momenten van de dag even uit te zetten, maar als er minder gasten zijn, kan dat wel. De beste tip: stel een duidelijke planning op met informatie over wanneer welke elektrische apparaten gebruikt mogen worden en wanneer niet.

Informeer je personeelsleden ook goed over het belang van besparingen en zorg dat ze zich aan de planning houden. Kleine beetjes maken één groot, dus wie weet bespaar je op die manier wel een mooie som geld.

3. Bestel altijd in bulk

Als er één manier is waarop je geld kunt besparen als horecazaak, dan is het wel door veel van je ingrediënten en keukenbenodigdheden in bulk te bestellen. Denk maar aan:

  • Droge voedingsproducten, zoals pasta of rijst
  • Frisdrank en water
  • Verpakkingsmaterialen voor in de keuken of stockruimte

In bulk bestellen biedt als logistiek voordeel dat je in één keer een grote hoeveelheid producten en voeding in huis haalt. Dit bespaart je in de eerste plaats heel wat vervoerskosten, zeker wanneer je je producten zelf kunt ophalen.

Daarbij bieden veel leveranciers van voedingsmiddelen en andere producten vaak korting op grotere bestellingen. Op die manier bespaar je ook geld. Let er wel op dat je enkel producten in bulk koopt die geen houdbaarheidsdatum hebben of toch ten minste een paar jaar goed blijven. Zo voorkom je verspilling!

Let op je geld, ook als horecazaak

Horecazaken hebben heel wat winstpotentieel als ze hun marketing goed doen en een vriendelijke service bieden, maar ook als ze hun budget goed beheren. Door bovenstaande maatregelen toe te passen, til je het succes van je zaak nog een niveau hoger en bespaar je zowel op de korte als op de lange termijn!

De horeca wordt groener met meer duurzaam eten en drinken, biologisch eten en drinken is belangrijk, maar ook hoe het eten op het bord ligt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *