Feestdagen en heerlijke wijnen

Feestdagen en heerlijke wijnen

De heerlijke tijd komt er weer aan. Elk jaar komen de feestdagen er weer aan en die staan vol met heerlijke wijnen en bijpassende culinaire gerechten. 

De wintermaanden zijn huiselijke maanden vol met feesten, familie en vrienden. Het werken in de tuin en in huis kan even op een zijspoor, maar hiervoor in plaats kun je lekker bij de warme kachel zitten en genieten van mooie wijnen. Prachtige maanden vind ik dit. 

Feestdagen en heerlijke wijnen 

Ik kan er nu al naar uitkijken, de feestdagen komen eraan. Het begint al met Sinterklaasavond. Pakjesavond is voor ons als gezin al een paar jaar voorbij, de kinderen zijn het huis uit en dus vieren wij samen nog een kleine knusse en romantische pakjesavond.  

Het begint ook al met de voorpret om een kadootje kopen. Wij geven elkaar een klein kadootje, dus Sint en Piet hebben tijd genoeg om bij de kleine kindjes langs te gaan. Eigenlijk nemen wij Sinterklaas veel werk uit handen om elkaar een kadootje te geven. 

Mijn partner heeft het makkelijk, elk jaar krijg ik gewoon een mooie fles wijn en dat vind ik helemaal niet erg. Een kadootje kopen voor mijn liefje is wat lastiger. Elk jaar wil ik iets nieuws verzinnen (ja, zo romantisch ben ik) want je moet je huwelijk wel serieus nemen en er tijd in steken. Dus elk jaar trek ik er weer op uit om een leuk kadootje te kopen, gelukkig is het tot nu toe altijd goed gegaan. 

Op pakjesavond geven wij elkaar dus een leuk kadootje. Vaak doen we dit al in de middag en daarna eindigen wij met een mooie wijn, een heerlijke maaltijd en daarna nog meer wijn, een heerlijke dag dus. 

Kerst en mooie wijnen 

De kerstdagen zijn er voor de familie en voor de vrienden. Lekker met z’n allen kerst vieren en natuurlijk worden hier ook de mooiste wijnen tevoorschijn gehaald. Soms zijn het oudere wijnen want bijna altijd koop ik meer flessen van een jaargang, zo kun je de ontwikkeling van een wijn nauwlettend volgen. Dus mooie belegen wijnen komen er met de Kerst bijna altijd op tafel.  

Natuurlijk begin ik eerst met een lichter druivenras of een witte wijn en eindig ik met een mooie belegen zware wijn of een mooie Vintage Port bij het dessert. 

Na de kerst denken aan je gezondheid 

Na de kerstdagen komt de tijd van bezinning. Dan heb ik vaak het gevoel dat ik weer teveel gedronken heb met de kerstdagen en denk ik weer aan mijn gezondheid. Dat resulteert dan weer in een paar dagen geheelonthouding en om even bijkomen van al de wijn. 

Tijdens die dagen verdiep ik mij ook in mijn zorgverzekering. Bijna elk jaar stap ik wel over, ik ben van mening dat het altijd wel beter kan. Elk jaar raadpleeg ik dan ook de zorgvergelijker. Het is een overzichtelijke website en met leuke attenties. Soms heb je van die websites waar geen logica in zit, heel onduidelijk en niets voor mij. Natuurlijk let ik elk jaar op de prijs, maar daarnaast kijk ik ook naar welke zorg ik het aankomende jaar nodig mocht hebben. De jaren gaan tellen, dus een goede zorgvergelijker is heel belangrijk en elk jaar komt er wel weer een kwaaltje bij en dat moet wel vergoed worden. 

2 gedachten over “Feestdagen en heerlijke wijnen”

 1. Herkenbare en ( mede daardoor) hele leuke column. Na het geweld van oudere vintage port, ik denk dan aan een Warre en Grahem uit 1977, wordt het in het nieuwe jaar tijd voor wat lichters.
  Overigens de ‘ verplichte ‘ champagne rond de feestdagen sla ik over , dat vind ik de meest overgewaardeerde wijn ter wereld.
  Ook al is het winter een mooie duitse auslese met laag alcohol gehalte is dan juist ook door de combinatie van zuur ( riesling) en zoet héérlijk.
  Wordt het een Bernkasteler Lay 2005 van Lauerburg of een Wehlener Sonnenuhr?
  Leuke afwegingen.

 2. Mijn vader heeft me wijn leren drinken, en dat begon eigenlijk altijd met Kerst. Alleen aan de gedachte al van al die mooie wijnen die dan op tafel kwamen, meestal passend bij het gerecht, de gezelligheid en het eten, word ik weer blij. En deze traditie zet ik dan ook graag voort met elk jaar bijzondere wijnen met bijpassend eten. Vaak zoek ik eerst de wijn uit en zoek daar dan een passend gerecht bij. Mijn passie voor wijn is daar dan ook ontstaan.

  Maar je verzekering zou ik gewoon bij DSW nemen, hoef je ook niet elk jaar over te stappen ;-). Hele goede dekking, al jaren beste zorgverzekeraar van NL en doen niet mee aan kadootjes die je toch zelf betaald. Ze stoppen al het geld liever in een betaalbare premie en goede zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *