Extreme wijngaarden…. Sahara Vineyards in Egypte

Extreme wijngaarden

Wijngaarden….gaarden van wijn. Wat is dat eigenlijk een ‘Gaard’?

Een ‘Gaard’ is onder andere een omheinde ruimte, tuin. Heden ten dage voornamelijk in eigennamen en samenstellingen; dus in de zin van Boomgaard en Wijngaard.

Zo dat weten we dan ook weer….

Nu heb je bijna overal op de wereld wijngaarden. In Amerika, Zuid-Amerika, Australië, Nieuw Zeeland, Afrika, Europa, het Midden-Oosten. Canada, China, India,… teveel om op te noemen.
Veel van die wijngaarden liggen er lekker bij en kunnen makkelijk geëxploiteerd worden.

Maarrrrr, er zijn er ook bij die het de wijnboer wat moeilijker maken….en die gaan wij eens onder de loep nemen…

De vierde die ik wil bespreken is ….Sahara Vineyards in Egypte.

Het is een uitdaging om een wijngaard aan te leggen in de dorre Egyptische woestijn…je lijkt wel gek!

Sahara Vineyards – Egypt 1In de Egyptische woestijn in de buurt van Caïro houdt Karim Hwaidak, eigenaar van Sahara Vineyards in Egypte, toezicht op een 600-hectare grote wijngaard.

De wijngaard bestaat uit 30 verschillende druivenrassen. Het is een uitdaging om aldaar een wijngaard te beginnen omdat er aanzienlijke temperatuurswisselingen zijn van dag naar nacht en er bijna een volledig gebrek aan regenval is.

Ook het feit dat woestijnzand geen organische stoffen of voedingsstoffen bevat is een groot probleem en een uitdaging. 30.000 kg compost per hectare wordt er gebruikt om de wijnstokken de benodigde voedingsstoffen te geven.

Sahara Vineyards – Egypt 2Dit probleem heeft Karim opgelost door middel van de zogenaamde druppelirrigatie. Het zorgt voor een perfecte controle van de groei van de wijnstokken. De kracht van de wijnstokken en de ontwikkeling van de trossen en druiven worden nauwkeurig in elke fase beheerd door de hoeveelheid water dat het aangeleverd krijgt.

Sensoren meten de vochtigheid in de bodem en deze zijn verbonden met een computer die alles analyseert. Dit gebeurt in real-time. Het resultaat is elk jaar hoge kwaliteitsoogsten met perfecte druiven zowel in suikergehalte als in rijpheid.

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!