Extreme wijngaarden: Domaine de Bargylus in Syrië en Chateau Marsyas in Libanon

extreme wijngaarden

Wijngaarden….gaarden van wijn. Wat is dat eigenlijk een ‘Gaard’?

Een ‘Gaard’ is onder andere een omheinde ruimte, tuin. Heden ten dage voornamelijk in eigennamen en samenstellingen; dus in de zin van Boomgaard en Wijngaard. Zo dat weten we dan ook weer….

Chateau Marsyas – Lebanon 2Nu heb je bijna overal op de wereld wijngaarden. In Amerika, Zuid-Amerika, Australië, Nieuw Zeeland, Afrika, Europa, het Midden-Oosten. Canada, China, India,… teveel om op te noemen.

Veel van die wijngaarden liggen er lekker bij en kunnen makkelijk geëxploiteerd worden.

Maarrrrr, er zijn er ook bij die het de wijnboer wat moeilijker maken….en die gaan wij eens onder de loep nemen…

De tweede die ik wil bespreken zijn er eigenlijk twee namelijk: Domaine de Bargylus in Syrië en Chateau Marsyas in Libanon.

Domaine de Bargylus – Syria 1Deze twee wijnhuizen worden begeleid door de gerenommeerde Bordeaux wijnconsultant Stephane Derenoncourt en zij genieten van een groeiende verkoop in Londen.

Maar om tot hun producten te komen is er sprake van een bepaalde uitdaging, omdat de wijngaarden in de nabijheid van oorlogsgebieden liggen.

Sandro Saade en zijn broer, Karim, die beide wijnhuzen exploiteren vertelde eerder dit jaar dat in augustus, slechts 2-3 weken voor de oogst, begon het vechten op zo’n 500 meter afstand, waardoor er enige paniek ontstond. De kogelgaten stonden in de wijnmakerij…..

“Binnen een week was de oorlogssituatie weer even opgelost en de strijd verschoven, zodat we in staat waren om te oogsten… “! Het Libanese Chateau Marsyas beschreef hij als een “No man’s land” en “uiterst riskant” als het geweld vanuit de grensstreek kwam opzetten….

U begrijpt dat de Syrische wijnmakerij op dit moment natuurlijk helemaal in de problemen ligt. Een burgeroorlog vernietigt het land en dan lopen er ook nog een stelletje malloten rond die zichzelf IS noemen.

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!