Export Bordeaux-wijn naar China daalt zeer scherp

Export Bordeaux-wijn naar China daalt zeer scherp

Oei, dat gaan ze niet leuk vinden daar in de wijnstad van de wereld…Bordeaux! Dit zou wel eens dé omslag kunnen gaan worden in de belachelijke prijsontwikkeling van vele top-Bordeauxwijnen!

grafiek topwijnenDe export van Franse wijn heeft zwaar te lijden van een anti-corruptiecampagne binnen de Chinese communistische partij.

In het eerste half jaar daalde de uitvoer van Franse wijn met maar liefst 7,3 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, meldt Le Monde. E

Er zijn twee oorzaken: een dalende belangstelling vanuit China en magere oogsten van wijnbouwers.

Vooral Bordeauxwijnen hebben te leiden onder de teruglopende export. De uitvoer kelderde met 28 procent, een afname van 835 miljoen euro.

grafiek chinees

China was een walhalla geworden voor wijnbouwers uit de regio Bordeaux: de bekende ‘appellation’ was geliefd bij het Chinese partijkader. Maar dat moet het nu zuiniger aandoen.

De Chinese president Xi Jiping heeft de strijd aangebonden met corruptie en openlijk vertoon van welvaart binnen de Chinese top.

Luxueuze cadeaus en grandioze banketten zijn voortaan uit den boze bij de partijelite, en dat voelen ze in Bordeaux.

Ook Frans gedistilleerd heeft onder de zuinigheidsactie te leiden: bedrijven als Pernod Ricard en Rémy Cointreau zagen hun afzet in China ook teruglopen. De winst van Rémy Cointreau halveerde afgelopen jaar.

China dreigde vorig jaar bovendien met importbeperkingen op wijn, nadat de Europese Unie de volksrepubliek ervan beschuldigde zonnepanelen te dumpen op de Europese markt.

Bron: www.z24.nl

Proef smakelijkkk…..
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!