Elbling druif, de trots van de koude grond

De Elbling druif is een druivenras die dol is op koude grond. Van een warm klimaat moet deze druif niets hebben.


Lees verder na de advertentie exaro

De Elbling is een witte druif die haar wortels heeft in het Moezelgebied en wordt beschouwd als de oudste wijndruif in Europa. Al in de tijd van de Romeinen werd deze druif gekweekt. Hoewel ze ooit de meest voorkomende druif in Duitsland was, werd ze vanaf de 17e eeuw geleidelijk verdrongen door de Riesling en de Sylvaner. Desondanks blijft de Elbling druif een productieve druif die royale opbrengsten oplevert, zij het van middelmatige kwaliteit.

De Elbling druif staat bekend om haar sappigheid en een laag suikergehalte. Om die reden komt de druif ook redelijk zuur over en dat in combinatie met een laag alcoholpercentage.

De wijndruif Elbling is ook voor de mousserende wijnen

Historisch gezien was de Elbling een belangrijke druif voor de productie van mousserende wijn (Sekt in Duitsland). In de Middeleeuwen domineerde deze druif de Duitse wijngaarden. Tegenwoordig vind je Elbling vooral in de zuidelijke delen van het Moezeldal en over de grens in Luxemburg. In Luxemburg wordt ook een redelijke witte stille wijn van Elbling gemaakt. In de Elzas staat deze druif ook wel bekend als “Burger”. De Burger is maar minimaal aangeplant en verliest ook de interesse van de wijnboer en het publiek.

Elbling druif vind je ook in andere wijngebieden

Naast de Moezelvallei, Elzas en Luxemburg wordt de Elbling-druif ook in enkele andere regio’s verbouwd. Hoewel het niet zo wijdverspreid is als vroeger, zijn er nog steeds enkele plekken waar deze ‘oude’ druif wordt geteeld.

Andere gebieden voor de Elbling druif:
Saar-vallei (Duitsland): De Saar is een zijrivier van de Moezel op ongeveer de hoogte van Trier Het is een smalle rivier met in het binnenland steile hellingen. De Saarvallei staat bekend om zijn koele klimaat en leisteenbodems. Dit is een ideale omgeving voor de Elbling-druif.
Ahr-vallei (Duitsland): De Ahr-vallei is gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts en het is een van de meest noordelijke bekende wijngebieden in Duitsland. De Ahr-vallei is beroemd om zijn rode wijnen en vooral Spätburgunder, maar er worden ook witte wijnen geproduceerd, waaronder Elbling.
In België en Luxemburg is de Elbling ook aangeplant, zij het op kleinere schaal.

Hoewel de Elbling misschien niet zo prominent is als sommige andere druivensoorten, heeft ze een rijke geschiedenis en blijft ze een interessante variëteit voor wijnliefhebbers.

Welke gerechten bij de Elbling wijn

Elbling-wijnen hebben een neutrale smaak, vrij hoge zuren en zijn vaak sprankelend. Hoewel ze niet zo uitgesproken zijn als sommige andere druivensoorten, kunnen ze goed samengaan met bepaalde gerechten.

Welke gerechten die goed passen bij Elbling wijn:
Appelstrudel past uitermate goed bij Elbling wijn, de frisse, knapperige smaak van Elbling past goed bij de zoetheid van een heerlijke apfelstrudel.
Thaise groene curry en Elbling passen uitstekend. Het hoge zuurgehalte van Elbling kan de pittigheid van een Thaise groene curry prachtig in balans brengen en is een aanvulling voor het gerecht.

Meer weten over andere wijn druiven dan de Elbling druif? Kijk dan op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/welke-soorten-druiven-zijn-er/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *