Eikenhout en houtopvoeding bij rode wijn

houtopvoeding

Wat moet je weten over rode wijn en eikenhouten vaten en welke druivenrassen zijn geschikt voor een opvoeding op eikenhout. Niet alle druiven kun je namelijk houtopvoeding geven.


Lees verder na de advertentie exaro

Veel rode wijnen – en in het bijzonder duurdere kwaliteitswijnen – krijgen houtopvoeding. In veel gevallen voegt het iets toe aan de wijn, maar je moet het houtgebruik in rode wijn wel beperken.

hongaarse wijnmaker vermoord vijf mannen met zijn wijn

Branden van eikenhouten Vaten

Het branden van eikenhouten vaten is een essentieel proces in de wijnproductie, waarbij de binnenkant van de vaten wordt verhit om aroma’s en smaakstoffen aan het hout te onttrekken. Dit beïnvloedt direct de smaak en complexiteit van de rode wijn tijdens de opvoeding. De rode wijn wordt op die manier complexer en intenser. Helaas is het een dure manier van hout op te voeden want de eikenhouten vaten zijn nogal duur.

Inhoudsmaten van eikenhouten vaten

Eikenhouten vaten zijn beschikbaar in verschillende inhoudsmaten, waarbij de keuze voor de juiste maat invloed heeft op de ontwikkeling van de wijn. Standaardmaten variëren van kleine barriques met een inhoud van 225 liter tot grotere vaten. Kleinere vaten geven een intensievere interactie tussen wijn en hout, terwijl grotere vaten een meer subtiele invloed hebben. Vaak worden grote eikenhouten vaten dan ook vaker gebruikt. Het hout heeft dan nog weinig invloed op de wijn, maar wel wordt de wijn hier zachter van door de oxidatie van de eikenhouten vaten.

Houtopvoeding kan iets toevoegen aan een mooie wijn, maar het moet niet teveel zijn

Welke druivenrassen kun je gebruiken voor houtopvoeding van rode wijn

Niet alle druivenrassen reageren op dezelfde manier op houtopvoeding. Sommige rode druivensoorten gedijen goed bij deze techniek en tonen verbeterde complexiteit en structuur. Voorbeelden van druivenrassen die goed samengaan met houtopvoeding zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, en Tempranillo. De keuze van het druivenras hangt af van de gewenste stijl en karakteristieken van de uiteindelijke wijn.

Duur van houtopvoeding

De duur van houtopvoeding varieert en is afhankelijk van de visie van de wijnmaker en het gewenste eindresultaat. Sommige rode wijnen worden slechts enkele maanden opgevoed in eikenhouten vaten, terwijl andere wel meerdere jaren in het vat kunnen doorbrengen. Deze tijdsduur beïnvloedt de intensiteit van de houtaroma’s en de mate van verzachting van de tannines.

rioja met houtopvoeding
Gran Reserva uit de Rioja heeft altijd een lange houtopvoeding gekregen.

Combinatie van nieuwe en gebruikte vaten

Wijnmakers kunnen ervoor kiezen om nieuwe en gebruikte eikenhouten vaten te combineren om een gebalanceerde houtopvoeding te bereiken en de kostprijs te beperken. Nieuwe vaten geven krachtige houtaroma’s af, terwijl gebruikte vaten meer subtiele tonen toevoegen of meer zijn voor de oxidatie van de wijn. Deze strategie stelt wijnmakers in staat om de invloed van het hout zorgvuldig te doseren en de gewenste complexiteit te verkrijgen zonder dat het hout de hoofdrol speelt in de uiteindelijke wijn. Het is zelfs zo dat er in mindere wijnjaren ook minder houtsmaak wordt meegegeven aan de wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *