Wijn en gerecht combineren voor de perfecte wijn spijs combinatie

wijn en gerechten combineren

De combinatie van wijn en gerecht is nu heel makkelijk met deze tips. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om de wijn bij het gerecht te kiezen.

Nu kerst er echt aan begint te komen zijn al veel mensen aan het bedenken wat er gegeten gaat worden op Eerste en Tweede Kerstdag. Recepten vliegen over en weer en elk jaar wil men de eters verrassen met unieke gerechten.

Een nieuw recept wordt bereid en bijpassende wijnen worden ingekocht. Maar wat als we dit nu eens omdraaien. Waarom moet de wijn altijd ná het gerecht worden gekozen? Dit jaar doen we alles anders. Eerst de wijn en dan de bijbehorende voorgerechten voor kerst.  

Traditiegetrouw wijn bij het gerecht kiezen? Waarom niet het gerecht bij de wijn kiezen

Dat we eerst de wijn kiezen en dan het gerecht betekent niet dat we tradities doorbreken. We kunnen gewoon onze vlees, vis & vegarecepten serveren, alleen is de keuze gebaseerd op de wijnen die zijn (of worden) ingeslagen. Als je een paar goede wijnen op de kop hebt getikt, dan is het tijd om er de gerechten bij te kiezen. We schreven al over welke wijn bij welk gerecht past, maar andersom kunnen we ook redeneren: welk gerecht past bij welke wijn.  

10 tips voor een fantastische wijn spijs combinatie

Rode wijn met rood vlees: Krachtige rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon gaan goed samen met steaks en gegrild vlees.
Witte wijn met vis: Frisse witte wijnen zoals Sauvignon Blanc passen uitstekend bij visgerechten, vooral als ze gegrild of gekruid zijn.
Zoete witte wijn met pittig eten: Zoete wijnen zoals een Riesling kunnen de hitte van pittige gerechten verzachten, waardoor een gebalanceerde smaak ontstaat.
Chardonnay met romige gerechten: Een volle Chardonnay kan goed samengaan met romige sauzen en gerechten op basis van boter en kaas.
Rosé als veelzijdige keuze: Roséwijnen zijn vaak veelzijdig en passen goed bij lichte salades, gegrilde kip en zeevruchten.
Champagne en oesters: De bruisende textuur van champagne komt goed tot zijn recht bij verse oesters, waardoor een verfijnde combinatie ontstaat.
Lokale wijn met lokale tradities: Overweeg lokale wijnen met lokale gerechten voor een authentieke en complementaire ervaring.
Contrasten zoeken: Experimenteer met tegenstellingen, zoals een zoete wijn met pittig eten of een droge wijn met hartige gerechten, voor interessante smaak contrasten.
Let op de intensiteit: Stem de intensiteit van de wijn af op de smaakintensiteit van het gerecht. Een lichte witte wijn past bijvoorbeeld goed bij delicate vis, terwijl een krachtige rode wijn beter past bij stevig rood vlees.
Vertrouw op je eigen smaak: Uiteindelijk draait het om persoonlijke voorkeur. Experimenteer en ontdek combinaties die jouw smaakpapillen het meest waarderen.

Hoe zorg je voor een perfecte combinatie tussen een gerecht en de wijn

Om een gerecht bij je wijn te kiezen kun je simpelweg hetzelfde doen alsof je een wijn bij je gerecht zou kiezen. Maar om het écht goed te doen, moet je je verdiepen in de (belangrijkste) druivenrassen.  

Een voorbeeld om een wijn bij het gerecht te kiezen

Heb je een goeie doos Syrah (of Shiraz), dan zeggen wij van wijngekken: bramen, zwarte bessen, peper, specerijen, leer en teer. Maar let op: dit betekent niet dat je jouw gerecht moet laten draaien rondom deze geur en smaken.

Tannine doet veel met een gerecht, dus let op de druivenrassen.

Het gaat er vooral om wat er in combinatie met deze geur en smaken lekker is. Deze wijnen zijn bijvoorbeeld vaak mild van smaak, hebben weinig of zachte tannines en zijn niet te zwaar. Dit past goed bij vleesgerechten (hoofdgerecht), maar ook bij zachte kaassoorten (nagerecht). Je kunt zelfs over de top gaan en een gerecht samenstellen dat met een enkele smaak (bijvoorbeeld specerijen) combineert.  

Fantastische tips voor een kerstdiner

Deze manier van een kerstdiner samenstellen (misschien kun je het beter een wijnproeverij noemen!) vergt een stukje onderzoek doen en experimenteren. Het resultaat: een kerstdiner, draaiend om de wijnen. Wie kijkt daar nu niet naar uit? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *