Een wijn karaf kopen en schoonmaken

De vorm van een mooie en ronde karaf die je makkelijk schoon kunt maken Wijnkaraffen zijn tegenwoordig niet meer zo duur. Kopen is makkelijk, maar hoe krijg je de wijn karaf schoon?

Tegenwoordig kun je een wijnkaraf al kopen in de actie bij de Action, Blokker of de Xenos. In de actie kost het je zelfs nog onder de € 10,–

Een wijn karaf staat mooi op tafel. Heel handig is het ook. Je kunt de wijn lucht geven en vaak knapt zo’n wijn ervan op. Je moet niet vergeten dat een wijn heel lang opgesloten heeft gezeten, dus een beetje lucht kan geen kwaad.

Neem het liefst een wijnkaraf van kristal en ook een met een ronde vorm. De ronde vorm maakt dat je de karaf weer makkelijk schoon kunt maken.

 

Zeer mooie karaf, maar hoe krijg je je karaf schoon
Zeer mooie karaf, maar hoe krijg je je karaf schoon?

Welke wijnen moet je in een karaf doen

Rode wijn kan je bijna altijd lucht geven door de wijn in de karaf te schenken. Vooral wijnen van de druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo en Malbec is het raadzaam om lucht te geven. Een wijn karaf is hier een zeer geschikt middel voor.

Zelfs witte wijn kan je lucht geven. Heeft een witte wijn, bijvoorbeeld Chardonnay, wat houtopvoeding gekregen, dan is lucht geven zelfs raadzaam. Bij lichtere witte wijnen raad ik het niet aan en adviseer ik om de fles gewoon op tafel te zetten.

Hoe krijg je je wijn karaf weer schoon

De vorm van een mooie en ronde karaf die je makkelijk schoon kunt maken
De vorm van een mooie en ronde karaf die je makkelijk schoon kunt maken

Er zijn veel middeltje te koop en zelfs van die kleine knikkertjes om je wijn karaf weer te laten blinken. Veel goedkoper is het om je karaf weer schoon te maken met gewone witte rijst.

Hieronder zet ik uiteen hoe je je wijnkaraf weer schoon en blinkend krijgt.

1. Spoel je karaf goed om en laat deze goed drogen door de karaf op z’n kop te zetten.
2. Neem een handje ongekookte witte rijst en doe dit in de wijnkaraf.
3. Doe er een scheutje azijn bij (geen schoonmaakazijn en de rijstkorreltjes moeten onder water staan).
4. Schudden maar.
5. Goed omspoelen met water om alle luchtjes te laten verdwijnen.
6. De wijnkaraf op de kop laten drogen.
7. Hij is weer klaar voor gebruik.

 

 

Martin