Een duurdere wijn verkoopt beter

Een duurdere wijn verkoopt beter

Een duurdere wijn verkoopt beter. Dus de truc is om een goedkope wijn duurder te prijzen. Veel mensen trappen hierin, trap jij hier ook in? Lees en leer het op wijngekken.nl


Lees verder na de advertentie exaro

Onderzoekers van de universiteit van Bazel in het noordwesten van Zwitserland hebben ontdekt dat een goedkopere wijn beter smaakt bij consumenten als dezelfde wijn duurder wordt geprijsd.

Dat is onderzocht tijdens een test onder de studenten op de universiteit van Bazel. Er werd een selectie gemaakt van 50% vrouwen en 50% mannen, dit om geslachtsvoorkeuren uit te sluiten. Wel had elke student in meer of minder mate een interesse in wijn.

Tijdens dit onderzoek werden de proefpersonen een goedkoop geprijsde wijn voorgezet. Er werd ook een verkoopsprijs bij vermeld en het merendeel van de wijnproevers vond deze wijn niet lekker. Toen dezelfde wijn werd met een duurder prijskaartje werd voorgezet, bleken meer wijnproevers deze wijn wel lekker te vinden. Bij een andere ronde werd dezelfde wijn nog eens ingeschonken en het prijskaartje was hier 4x de oorspronkelijke verkoopsprijs. Het wonderbaarlijke was, dat de meeste studenten deze wijn wel lekker vonden.

Precies dezelfde test werd ook uitgevoerd met een duurdere wijn. De duurdere wijn werd ook op dezelfde manier aan de proefpersonen voorgeschoteld en tijdens deze test waren er maar marginale verschillen. Er waren niet veel proefpersonen die verschil proefden in bij de duurdere wijn.

Een duurdere wijn verkoopt beter… ook bij Ilja Gort?

Hetzelfde heeft Ilja Gort eens gedaan met een straattest in de wijnstad Bordeaux. Tijdens deze test werden willekeurige voorbijgangers gevraagd 3 wijnen te proeven. Bij deze test had Ilja dezelfde wijn ook overgeschonken in zwaardere (lees: duurdere) flessen. Alle flessen waren etiketloos, maar de zwaardere flessen straalden kwaliteit uit en de lichtere flessen hadden een goedkope uitstraling. Tijdens deze straattest stonden de voorbijgangers ook hier versteld van het feit dat het dezelfde wijn was die hen voorgeschoteld werd.

Zo zie je maar. Ga nooit op de prijs of de uitstraling van een wijnfles af. Een goede en mooie wijn kan in een goedkope fles zitten, maar ook in een fles met een lelijk etiket. De etiket en de fles leiden je af van de inhoud. Bij wijn draait het om de inhoud en niet om de kwaliteit van de wijnfles of de leukigheid van een etiket. Die kwaliteit kan je herleiden aan het wijnjaar, de reputatie van de producent en aan het herkomstgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *