Druivenrassen in Georgië

Georgische wijnen zijn hot, de saperavi

De druivenrassen in Georgië, het zijn er wel 525 en allemaal inheems. Georgië wordt gezien als een van de landen die de bakermat zou kunnen zijn van onze wijncultuur.

Georgië heeft wel 525 inheemse druivenrassen, weliswaar zijn niet alle druivenrassen geschikt om er wijn van te maken, maar ze zijn er wel. De traditie van wijn maken in Georgië is ongeveer 8000 jaar oud. Het is bijna onmogelijk om alle druivenrassen te bespreken. Hieronder de belangrijkste druivenrassen van Georgië.

Saperavi in Georgië
Saperavi is een blauw druivenras. De druif is een teinturier, dat wil zeggen dan het vruchtvlees ook gekleurd is. Het vruchtvlees is in dit geval rood/blauw van kleur. Het druivenras komt van oorsprong uit Kacheti of Kakheti, in het oosten van Georgië. Het zijn tanninerijke druiven met veel zuren die vaak volgens de Qvevri methode gemaakt worden. Zijn de wijnen goed gevinifieerd volgens de West-Europese smaak, dan heb je stevige wijnen zonder een overdaad aan zuur of tannine.

Druivenrassen in Georgië - rkatsiteli, druivenras in Georgië

Druivenras Rkatsiteli
Rkatsiteli, is een wit druivenras en is een van de oudste druivenrassen ter wereld. De Rkatsiteli is laat rijp, pas begin oktober en de druiven zijn goudkleurig met bruine vlekken aan de zonkant. Meestal wordt de Rkatsiteli droog gevinifieerd. Rkatsiteli geeft een wijn die zeer fris is en uitermate geschikt is als aperitief.

Rkatsiteli vindt zijn oorsprong in wijnland Georgië en is een van de oudste druivenrassen in de wereld. In Georgië werden kleischepen gevonden met zaden van Rkatsiteli druiven die dateren tot 3000 voor Christus.

Het druivenras Rkatsiteli was populair in de voormalige Sovjet-Unie. In de Sovjet-Unie was in die tijd een enorme vraag naar wijn en in die hoogtijdagen was de Sovjet-Unie verantwoordelijk voor meer dan 18% van de wijnproductie. Al die wijnen werden naar alle landen in de unie geëxporteerd en Rkatsiteli was een van de meest aangeplante druivenrassen. In Kakheti was de Rkatsiteli ook mateloos populair en toen waren het hoofdzakelijk zoete dessertwijnen. Deze wijnen werden op dezelfde manier gemaakt als port. Nog later is er geprobeerd om van de Rkatsiteli mousserende wijnen te maken, maar dat is geen succes geworden. Door het hoge alcohol en de toch té lage zuurgraad was dit een fiasco.

Buiten Georgië is de Rkatsiteli een populaire druif in andere Oost-Europese landen zoals Rusland, Bulgarije, Moldavië, Roemenië, Macedonië, Azerbeidzjan en Oekraïne.

De hoge zuurgraad van de druif is gevoelig voor de wijn en maakt het overdreven scherp dus wijnmakers proberen de druiven zo laat mogelijk te plukken om het suiker evenwicht en de zuurgraad maximaal te compenseren. In de meeste regio’s van Oost-Europa oogst men meestal in het midden van oktober.

Mtsvane, druif met goede zuren
Mtsvane, is een inheems druivenras. De Mtsvane is een wit druivenras en wordt vaak droog gevinifieerd. Je kan er ook heel goede mousserende wijn van maken.

Qvevri wijnen proeven

Qvevri wijnen moet je een keer proeven. Vooral de ‘witte’ (lees: oranje) wijnen zijn zeer mooi.

Wijnen die mij opvielen op een proeverij met oranje Qvevri wijnen zijn o.a.

De Qvevris Rkatsiteli 2013
Koncho Rkatsiteli Qvevri 2014
Qvevris Kisi 2015
Vinoterra Mtsvane 2014

georgië, het wijnland bij uitstek

Rode wijnen zijn in mijn ogen iets minder uitbundig en ook meer typerend. Druivenrassen als Saperavi en Shavkapito zeggen mij niet zoveel en ook aan hun smaak moet je wennen.
Ook drinken wij in de westerse wereld veel wijnen die met een klein houtsmaakje gemaakt zijn. Bij het merendeel van de rode wijnen uit Georgië is dit niet het geval. Door de Qvevri methode is houtgebruik bijna niet aanwezig en krijg je meer een kleismaak als tertiaire geur en smaakindruk.

Wel vond ik de rode Shavkapito van Pheasant’s Tears heel mooi en een duidelijk ander druivenras dan de Saperavi. Waar de Saperavi veel kersenfruit heeft, valt de Shavkapito meer op door zijn internationale karakter met een toch eigen gezicht.

Meer weten over de druivenrassen in Georgië, maar ook druivenrassen in andere landen? Kijk op http://anderewijn.nl/

Meer lezen over Georgië en zijn mooie wijnen en eten kun je HIER en HIER

georgië, een uitgestrekt land met mooie wijnen