Dolcetto, de fruitige druif

De Dolcetto is een druivenras dat specifiek voorkomt in Italië. Met name Noord-Italië heeft een uitstekend klimaat voor de Dolcetto druif.

De Dolcetto is een druivenras dat specifiek voorkomt in Italië. Met name Noord-Italië heeft een uitstekend klimaat voor de Dolcettodruif.

De Dolcetto is een vroeg rijpende blauwe druif en deze druif wordt veel aangeplant in Piëmonte. Piëmonte ligt in Noord-Italië en de Dolcettodruif wordt daar dan ook “kleine zoete” genoemd. De Dolcettodruif geeft een droge rode wijn die vaak jong gedronken wordt, maar in enkele gevallen ook heel goed kan ouderen.

Er zijn in Piëmonte meerdere DOC of DOCG wijnen waar de Dolcetto de belangrijkste druif voor is. Deze wijngebieden zijn Alba, Asti, Acqui, Langhe, Monregalesi, Ovada, Diano d’Alba en Dogliani.

Wat maakt de Dolcetto als druif zo aantrekkelijk in Noord-Italië

 De Dolcetto druif heeft een relatief lage zuurgraad, mede door het klimaat van Piemonte krijgen de wijnen dan ook een frissere toon. De Dolcetto heeft ook zachte tannines en ze geeft wijnen een combinatie van veel zwart fruit met viooltjes. Vooral de fruitigheid is kenmerkend voor de Dolcetto wijnen en de combinatie van het zwarte fruit met de viooltjes maakt de wijnen zeer toegankelijk.

De Dolcettodruif heeft een relatief lage zuurgraad, mede door het klimaat van Piëmonte krijgen de wijnen dan ook een frissere toon. De Dolcetto heeft ook zachte tannines en ze geeft wijnen een combinatie van veel zwart fruit met viooltjes. Vooral de fruitigheid is kenmerkend voor de Dolcettowijnen en de combinatie van het zwarte fruit met de viooltjes maakt de wijnen zeer toegankelijk.

De Dolcetto wordt normaal op roestvrijstalen tanks gevinifieerd. Op die manier krijg je wijnen die vrij jong gedronken moeten worden. Aangezien de Dolcetto kort gefermenteerd wordt, hebben de wijnen van dit Italiaanse druivenras weinig tannines. Toch zie je steeds meer een langere fermentatieperiode. Deze blauwe druif maakt wijn voor alle dagen, vaak wordt de wijn ook gedronken bij pizza en bij pasta, maar ook bij de bbq is een Dolcetto een heerlijke wijn.

De afgelopen jaren wordt er ook steeds meer geëxperimenteerd met dit blauwe druivenras die op hout zijn opgevoed. Op die manier krijg je wijnen die je lang en goed kunt bewaren.

Voor meer informatie over deze fantastische wijnstreek kijk je op https://www.regione.piemonte.it/web/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *