Wat zijn de kwalificaties bij Italiaanse wijn. Veel mensen weten het niet, maar het is heel belangrijk om het verschil tussen DOC, DOCG EN IGT te weten.
Wie een wijn uitzoekt voor bij een heerlijke pasta of om lekker in de zon te drinken, stuit al gauw op een Italiaanse fles. Italië is een van ’s werelds grootste wijnproducenten en daarmee dus ook een welbekend wijnland.
Wie op zoek gaat naar een lekkere Italiaanse wijn, stuit waarschijnlijk op een bepaalde afkorting op de fles. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ‘DOC’ of ‘IGT’. Maar wat betekent dit precies? En in hoeverre beïnvloedt dit de keuze in je wijn? In dit artikel gaan we je precies uitleggen wat je hierover weten moet!
Vier kwaliteitsklassen
Italiaanse wijnen worden gegroepeerd in één van vier verschillende kwaliteitsklassen. Dit zijn DOCG, DOC, IGT en VdT. Hoewel een kwalificatie als DOCG een “hoge” kwaliteitsklasse is met strenge eisen, en VdT uit wijnen bestaan die aan weinig tot geen eisen voldoen, houdt dit niet in dat de wijn uit de ene klasse meteen beter is dan die uit de andere.
De klassen zijn voornamelijk gebaseerd op oorsprong, niet op smaak. Een DOCG-wijn kan bijvoorbeeld totaal niet bij jouw smaakvoorkeur passen, waar je een VdT-wijn juist maar wat graag soldaat maakt.
DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita
De hoogste eisen worden gesteld aan de DOCG-wijnen. De flessen zijn voorzien van een speciale verzegeling en worden eerst uitgebreid gekeurd alvorens er gebotteld mag worden. Daarnaast zijn er specifieke regels over de druivensoorten en waar de wijngaarden gelokaliseerd zijn.
De G in deze afkorting staat voor ‘garantie’, en dat is niet zonder reden. Een groot verschil tussen DOCG- en DOC-wijnen, is dat een DOCG-wijn minstens tien jaar moet bestaan. Een voorbeeld van een DOCG-wijn is de Brunello di Montalcino.
DOC – Denominazione di Origine Controllata
De ‘DOC’-markering indiceert dat je over een wijn met een bepaalde kwaliteit beschikt. De DOC-wijnen komen uit een specifiek, begrensd gebied en dienen aan vastgestelde eisen te voldoen. Anders dan de DOCG, dient de DOC-wijn minstens vijf jaar een wijn te zijn alvorens hij van dit label voorzien kan worden. Wijnen als de Bolgheri wijn hebben een DOC-markering.
DOC bestaat sinds 1963 en kunnen van de extra aanduidingen ‘reserva’ of ‘superiore’ zijn voorzien. ‘Reserva’ duidt aan dat de wijn een bepaalde rijpingsduur heeft ondergaan, waar ‘superiore’ een indicatie is dat de wijn over meer dan 1% meer alcohol beschikt dan “reguliere” wijnen.
IGT – Indicazione Geografica Tipica
De IGT-wijnen werken iets anders dan de DOCG- en DOC-merken. Het IGT-label is niet per se een indicatie van specifieke kwalificaties is kwaliteitseisen. Het duidt namelijk voornamelijk aan dat het uit een specifiek geografisch gebied afkomstig is.
Deze kwalificatie is ontstaan als een soort “tussen”-indicatie. Deze wijnen zijn vaak relatief jong, of worden met nieuwere technieken gemaakt, en vallen nog daarmee nog niet onder de traditionelere classificaties.
VdT – Vino da Tavola
Vino da Tavola staat letterlijk voor ‘tafelwijn’ en houdt eigenlijk in dat deze wijn niet onder bepaalde kwalificaties of eisen gemaakt is. Echter, het kunnen nog steeds erg smakelijke wijnen zijn. Op websites als Colaris kan je bijvoorbeeld VdT-wijnen vinden die van prima kwaliteit zijn.