Dit is waarom je wijn altijd uit een wijnglas zou moeten drinken

Waarom drink je wijn altijd uit een wijnglas en nooit uit een bierglas of een longdrinkglas? En welk glas hoort bij welke wijn? Wij vertellen het je hier.

Wanneer je op een terras of in een restaurant wijn besteld krijg je dat vaak geserveerd in een mooi wijnglas. Thuis is dat anders. Dan pak je misschien een normaal glas, omdat de wijnglazen even niet voorhanden zijn. Dat kan je beter niet doen, want wijn zit niets voor niets in een wijnglas.

Smaak en geur

Een wijnglas ziet er evenals een chique handtas of schoudertas elegant en netjes uit. Het heeft een mooie kelk, een steel en een voet. Wist je dat de vorm van een glas en de temperatuur van de wijn effect heeft op de smaak en geur? Dat blijkt uit onderzoek van de Tokyo Medical and Dental University. Een koude wijn verliest snel zijn smaak en aroma, waardoor de wijn bitter kan smaken. Drink je een wijn te warm? Dan krijgen de aroma’s de overhand en krijgt de wijn een vlakke smaak waarbij je de alcohol te sterk proeft. Vandaar dat sommeliers van mening zijn dat wijn op precies de goede temperatuur moet worden geschonken en in een glas wat bij de wijn past.

Netjes en schoon

Het wijnglas moet helder zijn. Het oog wil ook wat. De kleur van de wijn is medebepalend voor de smaakbeleving. Vandaar dat wijnglazen schoon en netjes moeten zijn. Was wijnglazen met warm water en laat ze aan de lucht drogen. Met een doek kan je eventuele vlekken wegpoetsen. Nadat de glazen droog zijn zet je ze rechtop in een kast. Hiermee voorkom je een muffe geur.

Temperaturen

Rode wijn kan je het beste drinken op een temperatuur van 17 graden Celsius. Bij witte wijn ligt dat anders, die is het lekkerste op temperaturen tussen de 7 en 12 graden. Daarbij is het belangrijk om de wijn in een groot glas te schenken. Door een groot glas te gebruiken kan je het glas halfvol inschenken en op die manier kan zuurstof de wijn goed bereiken en dat komt de smaak ten goede.

Met name bij een rode wijn is dat gewichtig. Vandaar dat een wijnglas voor rode wijn een stuk groter is als je het vergelijkt met een wijnglas voor witte wijn. Witte wijnen en rosé zijn minder complex van smaak. Ze hebben niet zoveel ruimte nodig als rode wijn. Een glas met een smalle kelk is ideaal. Het zorgt ervoor dat de aroma’s niet zomaar verdampen en de wijn blijft langer koel.

Voor champagne en mousserende wijn zijn glazen met een lange kelk eveneens geschikt. Hierdoor blijven de bubbels langer in de wijn zitten.

De steel

We hadden het al even over de steel. Die lijkt misschien niet belangrijk, maar is het wel, de steel van het wijnglas. Wijn is temperatuurgevoelig. Een kleine stijging van de temperatuur of een lichte daling kan al van invloed zijn op de smaak. Je handen geven warmte af, daarom dus de steel, want op die manier raak je de wijn niet met je handen aan. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je het wijnglas bij de steel vasthoudt. Zorg ervoor dat je warme handen de wijn niet warmer maken.

Wijn proeven

Wanneer je een uitstapje maakt naar een stad is het leuk om een keertje te gaan wijnproeven. De wijn krijg je bij een proeverij niet geserveerd in wijnglazen die je thuis of in een restaurant gewend bent. Er zijn speciale glazen op de markt om wijn in te proeven. Deze hebben een veel kleinere inhoud vergeleken met normale wijnglazen. Wist je dat er een standaard wijnproefglas is? In een proefglas kan ongeveer een inhoud van 215 ml. Meestal wordt er 50ml wijn ingeschonken. Zo kan je van alles proeven en na afloop een lekkere fles wijn uitzoeken. Hou dus ruimte over in je weekendtas.

Wijn drink je altijd uit een wijnglas en schone glazen zijn een must voor de échte wijnliefhebber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *