Deze gerechten kun je serveren bij een rode wijn

Rode wijn is een populaire keuze als het aankomt op het kiezen van een drank om te serveren bij een maaltijd. Maar welke gerechten passen het beste bij een rode wijn?

Het is belangrijk om tijdens het organiseren van een diner voor gerechten te kiezen die goed samen zullen gaan met de smaak van rode wijn. In dit artikel geven we je een aantal tips voor gerechten die perfect samengaan met een heerlijke rode wijn.

Ga voor de echte klassieker

Een klassieke keuze bij rode wijn is rood vlees. Denk hierbij aan een sappige biefstuk, een malse entrecote of een smaakvolle ribeye. Het rijke en volle karakter van rode wijn sluit perfect aan bij de intense smaak van rood vlees. De tannines in de wijn helpen ook om het vettige karakter van het vlees te neutraliseren. Dit zorgt ervoor dat de smaken van de wijn mooi in balans komen. Voor een diner kun je vlees bestellen bij een online slager. Een lekker glas rood is te combineren met veel verschillende soorten vleesgerechten.

Het hoeft namelijk niet alleen te gaan om het hoofdgerecht. Ook bij het voorgerecht mag een rode wijn niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan carpaccio of een stukje tartaar. Je kunt rode wijn zelfs combineren met BBQ vlees. Je kunt BBQ vlees bestellen om het jezelf gemakkelijker te maken. Je kunt bijvoorbeeld een mooie ribeye of een smakelijke entrecote bestellen en deze serveren met een krachtige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec.

Serveer overheerlijke wildgerechten

Een andere goede keuze bij rode wijn zijn wildgerechten. Denk hierbij aan gerechten zoals hertenbiefstuk, wildzwijn of eend. Het intense en kruidige karakter van wild sluit perfect aan bij de complexe smaken van rode wijn. Kies bij voorkeur voor een rode wijn met wat meer body en tannines. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld  Syrah of een Bordeaux blend.

Gerechten met paddenstoelen

Paddenstoelen hebben een aardse en umami-rijke smaak die goed samengaat met rode wijn. Dit is een perfecte optie voor mensen die geen vlees eten. Denk hierbij aan gerechten zoals risotto met paddenstoelen, een paddenstoelenragout of een heerlijke pizza met paddenstoelen. De complexe smaken van de paddenstoelen worden mooi aangevuld door de fruitige tonen van de rode wijn. Een goede tip is om een rode wijn te kiezen met wat meer zuren en frisheid. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een Pinot Noir of een Barbera. Deze wijnen zorgen ervoor dat de smaken van de paddenstoelen goed tot hun recht komen en zorgen voor een mooie balans in het gerecht.

Gerechten met kruidige sauzen

Als laatste tip kun je rode wijn goed combineren met gerechten die worden geserveerd met kruidige sauzen. Denk hierbij aan gerechten zoals stoofvlees, goulash of een pittige curry. De kruidige tonen in de sauzen passen goed bij de fruitige en kruidige tonen van rode wijn. Ook de smaak van truffel mag zeker niet ontbreken in dit rijtje. Dit komt door de aarde tonen die truffel rijk is. Truffel kun je op veel verschillende manieren verwerken. Een goede keuze is om te kiezen voor een rode wijn met wat meer kruidigheid en complexiteit. Ga bijvoorbeeld voor een Rioja of een Châteauneuf-du-Pape. Deze wijnen zorgen ervoor dat de smaken van de kruidige sauzen goed tot hun recht komen en zorgen voor een smaakvolle combinatie.