Decanteren? Ja, maar hoe lang van te voren?

Decanteren? Ja, maar hoe lang van te voren?

Decanteren van een wijn is af en toe een must. Een wijn heeft zuurstof nodig om zich te openen. De rode wijn wordt hier veel beter van.

De meeste rode wijnen moeten namelijk gedecanteerd worden. Decanteren is eigenlijk de droesem van de oude wijn afzonderen en karafferen is een jonge wijn overgieten in een karaf om de wijn zoveel als mogelijk in aanraking te laten komen met zuurstof, zodat de jonge wijn zich kan openen en zich, in de regel, verbeteren.

Verder zal ik alleen het woord ‘decanteren’ gebruiken, terwijl het in dit artikel hoofdzakelijk gaat om het karafferen van de jonge wijn.

decanteren

De vraag is eigenlijk: Hoe lang van te voren moet je een wijn decanteren?

De tijdsduur voor het decanteren kan variëren van ongeveer 30 minuten tot ongeveer 3 uur, afhankelijk van de soort en de leeftijd van de wijn. Hieronder heb ik een lijst samengesteld voor verschillende soorten wijn van diverse druivenrassen. Omdat elke wijn anders is, moet je altijd kijken naar de kwaliteit van de wijn en de conditie (vooral bij oude wijnen) van de wijn, voordat je de wijn gaat decanteren.

De meesten mensen drinken de wijnen 2 tot 10 jaar na oogstjaar en het is aan te raden deze wijnen te decanteren. De hieronder vermelde tijdslimieten zijn indicatief.

Rode wijnen

Zinfandel: 30 minuten
Pinot Noir: 30 minuten (bijv. rode Bourgogne)
Malbec: 1 uur
Grenache / Garnacha Blend: 1 uur (bijv. Côtes du Rhône, Priorat, GSM)
Cabernet Sauvignon en Merlot: 2 uur (bijv. Bordeaux)
Petite Sirah: 2 uur
Tempranillo: 2 uur (bijv. Rioja, Ribera del Duero)
Sangiovese: 2 uur (bijv. Brunello di Montalcino, Chianti)
Vintage Port & Madeira: 2 uur
Mourvèdre / Monastrell 2-3 uur (bijv. Bandol)
Dão en Douro Reds: 2-3 uur
Syrah / Shiraz: 2-3 uur
Nebbiolo: 3 + uur (bijv. Barolo, Barbaresco)

Witte wijnen

Het decanteren van witte wijnen wordt in de regel niet aangeraden. Sterker nog… sterk aromatische witte wijnen worden er niet beter van als je deze decanteert. Af en toe worden witte wijnen wel beter als je deze zal decanteren. Volle witte wijnen uit koelere streken zoals een witte Bourgogne (bijv. Chardonnay) hebben wel baat bij het decanteren. Decanteren gedurende ongeveer 30 minuten.

Decanteren draagt bij aan de wijnbeleving en is aantoonbaar beter voor jonge wijnen. Bekijk maar eens deze video (hieronder) waarbij een Australische wijnbom Amon Ra gedecanteerd en niet-gedecanteerd geproefd wordt door Gary Vaynerchuck.

Reageren?
Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

3 gedachten over “Decanteren? Ja, maar hoe lang van te voren?”

  1. Wat een enthousiaste vent. Een plezier om naar te luisteren ook al decanteer ik mijn wijn al jaren.

  2. Wat een mooi verhaal! Leuk om te zien. Heb zelf net een prachtige wijndecanter gekocht op Wijndecanter.nl en merk direct verschil bij het drinken van mijn wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *