Wijn puntensystemen, het zijn feitelijke hoofdbrekers…
Elke gerespecteerde professionele wijnproever hanteert een wijn puntensysteem om de kwaliteit van de wijn aan te duiden.
Zo zijn daar natuurlijk de King van de professionele wijnproevers : Robert Parker jr, oftwel “The Wine Advocate”, de beroemde Amerikaanse wijnproever James Suckling, de Engelse Master of Wine Michael Broadbent, de Italiaanse Luca Maroni en zoeken we het dichter bij huis: wijngoeroe Harold Hamersma, de wijnproevers van Perswijn, van de Wijnbeurs en, en zeker niet in de laatste plaats, de u welbekende wijnproevers van Wijngekken.nl, etc…
Als een wijn een beoordeling heeft gekregen dan heeft de wijnliefhebber een aanknopingspunt of een wijn koopwaardig is of niet. De wijnliefhebber kan de wijn zelf kopen en proeven en dat weer vergelijken met de eerdere bevindingen van de professional.
Allemaal mooi die bevindingen, maar is het allemaal wel zo mooi..?
Het probleem waar de wijnliefhebber tegen aan loopt is het feit dat veel wijnproevers een ander wijn puntensysteem hanteren! Dat is lastig en eigenlijk onhandig.
Zo zijn er verschillende wijn puntensystemen zoals het 100 Parker Punten systeem, het 20 punten systeem, de sterrenpunten en het 10 punten systeem. Het zou mooi zijn als al die wijn puntensystemen ook een beetje met elkaar overeenkomen.
Nu zal ik niet elk puntensysteem onder de loep nemen, maar ik wil er wel een paar uitdiepen en laat ik starten met de belangrijkste:
100 Parker Punten systeem (bron wikipedia)
Het aantal punten wordt als volgt opgebouwd:
Algemene kleur en indruk 5
Aroma en bouquet (afhankelijk van de intensiteit en kracht van het aroma als van de zuiverheid van de wijn) 15
Smaak en afdronk (intensiteit van de smaak, balans, zuiverheid en diepte en lengte op het smaakpalet) 20
Algemene indruk van het niveau en potentie om verder te ontwikkelen en verbeteren (ouderen) 10
Basispunten 50
Totaal 100
Als je dit verder zou analyseren dan vraag je je af waarom Parker een 100 punten systeem heeft bedacht en niet een 50 punten systeem. Feitelijk geeft hij niet meer en niet minder dan 50 punten aan een wijn, want elke wijn krijgt als basis direct 50 punten zonder dat de wijn daarvoor iets zou moeten laten zien. Wat wel opvalt is dat Parker drie verschillende onderdelen van de wijn (de kleur, de neus en de smaak) afzonderlijk punten toewijst met daarbij een algemene indruk van de wijn. Dus in totaal 4 beoordelingen.
Bij veel wijnen wordt er verwezen naar de ParkerPunten en nu weet u hoe die ontstaan zijn.
De kwaliteit is als volgt door Parker onderverdeeld:
Aantal punten Omschrijving
96 – 100 Een uitzonderlijke wijn met een diep en complex karakter die alle
eigenschappen weerspiegelt die verwacht mogen worden van een
klassieke wijn van deze druif.
90 – 95 Een uitstekende wijn van buitengewone complexiteit en karakter.
Kortom, dit zijn geweldige wijnen.
80 – 89 Van net bovengemiddeld tot zeer goede wijnen met verschillende
gradaties van finesse, smaak en karakter zonder merkbare fouten.
70 – 79 Een gemiddelde wijn zonder bijzondere kenmerken, buiten dat de
wijn degelijk gemaakt is. In wezen een eenvoudige, onopvallende
wijn.
60 – 69 Een benedengemiddelde wijn met merkbare fouten, zoals scherpe
zuren en/of tannines, het ontbreken van smaak of een vieze geur of
smaak.
50 – 59 Een onacceptabele wijn.
James Suckling hanteert het 100 wijn puntensysteem van mister Parker en Michael Broadbent geeft sterren (5 maximaal, maar wilt daar nog wel eens van afwijken).
Sommige wijn puntensystemen wijken af van de 4 basis beoordelingen.
Zo hanteert Harold Hamersma een 10-puntensysteem. Wijnen die lager dan een 7 scoren, worden niet opgenomen in het grote boek “de Grote Hamersma”. Ook worden cijfers per prijsklasse gegeven. Zo is een wijn van € 15.- met een 8,5 een stuk beter dan een wijn van € 7,5 met het zelfde cijfer. (bron: Domaine Alsace). Dit wijkt toch wel af van de basis 4 toetsingen en lijkt niet objectief. Een duurdere wijn met dezelfde aantal punten is een stuk beter dan een goedkopere wijn met datzelfde aantal punten…?
In dat geval kan je als wijnverkoper beter een duurdere wijn verkopen, want die wordt dan hoger aangeslagen…? Misschien dat Harold daar eens wat meer duidelijkheid in kan brengen…
Een echt buitenbeetje is de Italiaanse wijnproever Luca Maroni. Veel Italiaanse wijnen worden beoordeeld door deze wijnproever en daarbij was mij opgevallen dat deze heer best wel met zijn punten strooide. Hij hanteert namelijk ook een 100 wijn puntensysteem, maar niet gestoeld op het systeem van de heer Parker. Omdat Parker maatgevend is zal de wijnliefhebber geneigd zijn de 100 punten van Maroni gelijk te stellen met de 100 punten van Parker!
Althans dat was mijn eerste ingeving, maar na diverse wijnen gerecenseerd te hebben die ook door Luca Maroni beoordeeld zijn geworden, was het mij opgevallen dat deze collega ruimhartig was voor de door hem geproefde wijnen.
Dat gaf mij aanleiding om eens te kijken of de 100 Maroni punten op dezelfde basis tot stand zou komen als die van de Robert Parker.
Luca Maroni hanteert namelijk een heel ander wijn puntensysteem:
Fruit – maximaal 33 punten
Maroni houdt van aroma’s; hij houdt van het fruit in de wijn.
Kracht – max. 33 punten
Maroni houdt van krachtige, volle wijnen. Hoe krachtiger hoe beter. Hij houdt van wijnen die mondvullend zijn.
Balans – maximaal 33 punten
Maroni houdt van zachte harmonieuze wijnen. Wat hij niet leuk vindt, zijn bittere tonen en zuurgraad. Dergelijke wijnen zijn dan niet evenwichtig en harmonieus voor hem en krijgen op dit punt gewoon minder punten.
Een veel meer subjectieve manier van recenseren, lijkt mij zo, maar dit verklaart wel dat een 90 punten wijn van Maroni niet gelijk gesteld kan worden aan een 90 punten wijn van Parker.
Laat ik duidelijk zijn: ik geef geen oordeel over de kwaliteit van zijn recensies, maar nu weet ik wel dat de door Wijngekken.nl gegeven puntenaantal niet dezelfde lading dekken als die van Maroni.
Het wijn puntensysteem van Wijngekken.nl komt overeen met de Parkermanier, maar hanteren het eigen 20 puntensysteem (klik HIER om daar meer over te lezen). Elke wijn wordt op dezelfde manier beoordeeld en krijgt een aantal punten ongeacht de prijs van de wijn. Er wordt zo een oordeel gegeven over de kwaliteit van de wijn, meer niet en ook zeker niet minder.
Mocht het zo zijn dat de wijn in kwaliteit hoog scoort en de prijs is relatief laag dan kan deze wijn een bronzen, een zilveren, of een gouden Wijngekkenmedaille krijgen. Zo zie je in één keer welke wijn a. Kwalitatief goed is en b. Ook nog eens een prima prijs heeft gerelateerd aan de kwaliteit! Klik HIER maar eens voor de wijnen met de Gouden Wijngekkenmedaille.
Zo ziet u maar weer dat de professionele wijnproevers ook maar mensen zijn, maar het is goed te weten dat er verschillen zijn…
Mocht u nou ook uw wijnen willen laten recenseren door Wijngekken.nl dan kan dat altijd! Lees het hieronder…