De wereld van Italiaanse wijn

De wereld van Italiaanse wijn

Over de gehele wereld zijn er veel verschillende landen waar wijn geproduceerd wordt. Al deze landen hebben hun eigen tradities als het op wijn aankomt en dit zal natuurlijk ook de smaak beïnvloeden.

Italië is sinds de oudheid een van de meest populaire wijnlanden, maar wat maakt dit land nou zo geschikt voor de productie van wijn en waarom genieten we nou zo graag van Italiaanse wijn?

De wijnbouw in Italië

Zo’n 18% van de wijnen die wereldwijd gedronken wordt, komen uit uit Italië.
Jaarlijks wordt er zo’n 53 miljoen hectoliter wijn per jaar geproduceerd. Daarmee is het de op één na grootste wijnproducent van de hele wereld na Frankrijk.

Het Italiaanse klimaat verschilt enorm per regio. In het noorden is het bijvoorbeeld een stuk koeler qua temperatuur en zullen de druivenranken meer schaduw vangen door het omliggende gebergte. Deze verschillen zorgen ervoor dat de wijnen die afkomstig zijn uit de verschillende wijnhuizen in Italië erg divers zijn qua smaakprofiel.

In Italië wordt er al duizenden jaren wijn geproduceerd, maar er wordt nog volop geëxperimenteerd. Zo maakt het wijnhuis Tignanello van Marchesi Antinori een sangiovese die met niet-traditionele druiven werd gemengd (zoals de cabernet franc en cabernet sauvignon). Deze sangiovese was ook een van de eerste chianti’s die geen gebruik maakte van witte druiven.

Smaakprofiel van Italiaanse wijnen

Door zijn geografie en klimaat is Italië een heel bijzonder en complex wijnland. Hierdoor is het lastig om te zeggen hoe het standaard smaakprofiel is van een Italiaanse wijn. Om een idee te krijgen kun je het land wel opdelen in noord, midden en zuid.

Wanneer je houdt van een wijn die rijk is aan tannine en wijnen met een wat zuurdere smaak zul je in het noorden vinden wat je zoekt.

Krachtige, maar toch goed gebalanceerde wijnen zul je vinden in het midden van het land. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Chianti. Je kunt in dit gebied wijnen verwachten die ook veel tannine bevatten maar ook hinten van rood fruit.

In het zuiden zul je door de warme temperaturen de wijnen vinden die erg vol van smaak zijn. Het staat bij vele bekend als een gebied vol simpele, zware en zondoorstoofde wijn, maar er zijn voldoende wijnmaker die perfect weten wanneer ze hun druiven moeten oogsten om toch een erg goede wijn te krijgen een perfecte balans heeft van zuur, tannine en verfijnde aroma’s.

Ben je nou op zoek naar een lekkere Italiaanse wijn, en wil je die graag bestellen vanuit het comfort van je eigen huis? Neem dan eens een kijkje in het assortiment van WereldwijnOnline.be. Naast Italiaanse wijn vind je daar een prachtig assortiment wijnen van over de hele wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *