De Pinotage druif, een mooi huwelijk tussen de Pinot Noir en Hermitage


De Pinotage druif is geen authentieke druif, maar een kruising. De Pinotage is een kruising tussen de Pinot Noir en de Hermitage. Die kruising is goed gelukt.

De Pinotage druif is een kruising tussen twee druivenrassen en is ‘gemaakt’ door Professsor Perhold in 1925. Het is dus relatief gezien een jong druivenras. Het is ook een druivenras dat toevallig ontdekt is. Perhold is aan het experimenteren gegaan met diverse druivenrassen en talloze combinatie geprobeerd. Eindelijk had hij een kruising ontdekt dat naar zijn zin was.

1925, het jaar van de Pinotage druif

1925 is het jaar van de ontdekking van de Pinotage druif. De naam Pinotage komt van Pinot Noir en Hermitage (synoniem voor Cinsault). De ontdekker is Professor Izak Perhold.
Lange tijd was er geen interesse voor dit druivenras tot Professor Teron 4 druivenplantjes redde van de ondergang. Het jaar 1935 staat dan ook bekend als het jaar van de ontdekking van de Pinotage.
Pas in 1941 werd de eerste echte wijn gemaakt door de Waal. De Waal werkte bij de Universiteit van Stellenbosch. De commerciële doorbraak kwam pas in Zuid-Afrika op wijngaard Myrtle Grove in Somerset West. Daarna ging het vrij snel en werd dit druivenras populair in het mooie Zuid-Afrika. Stellenbosch Farmers’ Winery bracht in 1959 de Lanzerac Pinotage uit en dat werd de internationale doorbraak van de Pinotage.

De Pinotage druif en aceton

De Pinotage druif is berucht vanwege het aceton-aroma en de smaak die wordt geprezen als een van de bouwstenen van dit druivenras. Vaak vindt de consument het een heel indringende lucht en sommige ruiken zelfs nagellak en/of aroma’s van verbrand rubber in de wijn. Anderen vinden deze opvallende aroma’s bij dit druivenras horen. Toch is hier een oplossing voor. Door het fermenteren van de wijn op een lagere temperatuur kan het gematigd worden, maar het is vrijwel nooit verdwenen uit de wijn.

Een goed gemaakte Pinotage wijn kan ook goed ouderen. De Lanzerac uit 1959 is onlangs nog geproefd en de wijn was nog vitaal met hinten van koffiebonen en leer.

Een goed gemaakte Pinotage wijn kan ook goed ouderen. De Lanzerac uit 1959 is onlangs nog geproefd en de wijn was nog vitaal met hinten van koffiebonen en leer.

Zoek je een lekkere en betaalbare Pinotage, kijk dan op https://www.wijngekken.nl/proefnotities/swartland-pinotage-puur-handwerk-uit-zuid-afrika/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *