De geschiedenis van de cocktail

de geschiedenis van de cocktail

De geschiedenis van wijn gaat vele duizenden jaren terug. Archeologen denken aan de hand van bewijzen dat wijn al duizenden jaren geleden werd geproduceerd en geconsumeerd door oude beschavingen.

Ook cocktails hebben een rijke geschiedenis. Hoe dit gemixte drankje precies is ontstaan, daar zijn verschillende theorieën over. In de loop der jaren zijn er steeds meer cocktails ontwikkeld en je hoeft echt niet altijd een gespecialiseerde bartender te zijn om zo’n bijzondere mix te kunnen maken. Sterker nog, je kunt tegenwoordig zelfs kant en klare cocktails kopen.

De oorsprong van de cocktail

Sommige bronnen zeggen dat de cocktail is ontstaan uit medicinaal gebruik. In de 18e eeuw maakten apothekers speciale drankjes met kruiden, specerijen en andere ingrediënten voor medicinale doeleinden. Hier werden vaak ook alcoholische dranken aan toegevoegd. Een andere theorie is dat de zeelieden tijdens de lange reizen citrusvruchten en andere ingrediënten aan hun alcoholvoorraad toevoegden om zo het bederf tegen te gaan en ook om de smaak van de alcohol te verbeteren. De bekendste theorie is waarschijnlijk wel die van de Amerikaanse bars uit de 19e eeuw. Bartenders in onder andere New Orleans en New York gingen creatief aan de slag met bitters, siropen en andere smaakstoffen in combinatie met alcoholische dranken om unieke drankjes te creëren. Deze mixen werden een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse drankcultuur en recepten waaierden langzaam uit over de hele wereld. 

Cocktails zijn van alle tijden en het is gewoon genieten…

De kant en klare cocktail van nu

Inmiddels zijn dit soort drankjes wereldwijd razend populair. Het aantal soorten cocktails is ontelbaar. Natuurlijke kennen we allemaal de klassiekers, zoals de Mojito, de Margarita, de Mai Tai, de Daiquiri of de Piña Colada. Maar er zijn nog veel meer bekende en onbekende varianten die erg smaakvol en verrassend zijn. Het maken van sommige varianten vraagt om een bepaalde deskundigheid en tal van verschillende ingrediënten, anderen zijn weer makkelijk zelf te maken. Maar het aller makkelijkst is toch wel de kant en klare cocktail. Ook hier zijn behoorlijk wat varianten in, zoals de Strawberry Daiquiri, exotische Mojito’s, klassieke Margarita’s, Martini-cocktails en nog veel meer. Voor deze kant en klare cocktails worden premium ingrediënten gebruikt en ze worden samengesteld door een ervaren mixoloog. Het eindresultaat doet niet onder voor een vers bereide versie uit de cocktailbar. Het geeft veel gemak om voor de kant en klare cocktail te gaan tijdens een feestje. Geen ingewikkelde boodschappenlijstjes, je hoeft niet alle benodigde componenten af te meten en minder rotzooi achteraf. Gewoon inschenken en genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *