De beste wijnen van 2020 van Martin van wijngekken.nl

Elk jaar publiceren de wijngekken weer een lijstje met de beste wijnen. In het afgelopen corona jaar hebben wij tijd genoeg gehad om mooie wijnen te proeven, je kon toch niet veel andere dingen doen. Dus kwam natuurlijk de jaarlijks terugkerende vraag: Wat zijn de beste wijnen volgens Martin van de WijnGekken.

Elk jaar weer het dilemma om de beste wijnen van het jaar te kiezen. Elk jaar de problemen van wegstrepen, wat is de beste prijs/kwaliteit verhouding en wat is de beste wijn ongeacht de prijs. Je staat elk jaar weer voor de keuze om een aantal wijnen (die het ook meestal niet verdienen) weg te strepen.

Maar goed, de tijd van klagen is voorbij en ik ga beginnen.

fantastische Saperavi uit Georgië

Op de eerste plek staat een fantastische Saperavi uit Georgië. Het wijnhuis Biomarani maakt magistrale wijnen en dit is er een van. Deze Saperavi is vergist in de Qvevri en dat maakt zo’n wijn enorm geconcentreerd en vaak zijn die wijnen ook biologisch gemaakt (ook al staat het niet op het etiket) gemaakt. Bij Biomarani staat de term biologisch wel op het etiket. De Qvevri manier van wijn maken is in Georgië enorm populair. Geen additieven, geen of heel weinig sulfiet, enz. enz. Je kunt zeggen dat dit gewoon de natuurlijke manier van wijn maken is.

Bij Biomarani hebben ze een prachtige ronde, elegante en toch krachtige Saperavi gemaakt. Deze wijn is geconcentreerd en met een enorme complexiteit. Ik vond er zelfs wat romige tonen van vanille in, maar het is niet zeker of deze wijn wat houtlagering heeft gekregen. De tannines zijn heel rond, maar krachtig en aanwezig. Je kunt deze Saperavi dan ook nog een lange tijd bewaren en je moet een Saperavi eens proberen.

Deze Saperavi krijgt een totaal van 18,3 punten van de maximale score van 20 punten. Weinig wijnen hebben in mijn wijn carrière zo een puntenaantal weten te scoren.

Lees op https://www.wijngekken.nl/proefnotities/biomarani-een-topwijn-uit-georgie/ de hele proefnotitie en je zult ervan smullen.

Saperavi heeft veel zwart fruit in de neus en in de smaak. Heet een Saperavi ook nog eens houtopvoeding gekregen in barriques dan zou je zo’n wijn kunnen vergelijke met een hoge kwaliteit Bordeaux.

Op de 2e plek in het lijstje van de beste wijnen staat een witte wijn uit Duitsland. Deze wijn heeft 16,4 punten verdiend en dat is een enorm goede score. Het is de Bauer Weissburgunder uit het wijnjaar 2019, uit het Moezeldal in Duitsland. Niet alleen de score gaf de doorslag, maar ook zeker de prijs.

Vooral de combinatie van rijpheid, de verleidelijke en geraffineerde tonen en toch het behoud van de frisse citrus tonen konden mij enorm charmeren. Het zuivere fruit doet hier nog een schepje bovenop en zorgt ook voor de complexiteit in de wijn. Dit is een op en top prachtige Duitse wijn die ook nog eens onder een tientje te koop is.

Lees alles over deze prachtige Duitse wijn op https://www.wijngekken.nl/goud/bauer-weissburgunder-een-pinot-blanc-uit-duitsland/

Duitsland is als wijnland heel divers. Van de mooie Pinot Noir wijnen tot de vaak fragiele Riesling kwaliteitswijnen.

Op de 3e plek staat (weer) een Saperavi. Deze wijn heeft een 18,1 gescoord en dat is zeker niet mis. De Saperavi van Wine Cellar is een hele andere Saperavi als hierboven. Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de bodem want de manier van wijn maken is nagenoeg hetzelfde. Ook deze wijn komt uit de Qvevri is enorm geconcentreerd, daarbij is deze wijn complex en zeker geen doordrinker en ook nog eens beoordeeld door Perswijn met een hoge score.

Lees de hele proefnotitie van deze geconcentreerde rode wijn op https://www.wijngekken.nl/proefnotities/qvevri-wine-cellar-saperavi-2017-een-prachtige-saperavi-met-grand-cru-kwaliteit/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *