De beste wijnen van 2016

De beste wijnen van 2016

Wat zijn volgens mij de beste wijnen van 2016. Zoveel wijnen in de kleuren rood, wit en rosé. Zoveel smaakverschillen van droog naar zoet en van normale alcoholpercentages naar versterkte wijnen. Een moeilijke keus, zou je zeggen.

En toch is die keuze niet zo moeilijk. Er zijn 2 typen wijnen in de wereld, goede wijnen en slechte wijnen. Goede wijnen haal je er zo uit en de slechte wijnen ook. Het heeft helemaal niets te maken met smaak of dat een wijn ‘lekker’ is.

gouden medaille voor wijn

Maar, wat zijn de beste wijnen van 2016

Talloze wijnen heb ik dit jaar geproefd. Veel wijnen heb ik op vergelijkende proeverijen geproefd en op die manier kan je heel snel de goede wijnen eruit halen. Ook heb ik dit jaar talloze proefnotities gemaakt voor wijngekken.nl. Daarnaast heb ik ook nog veel wijnen geproefd in het buitenland. Veel producenten heb ik dit jaar mogen bezoeken.

De beste wijnen van 2016 in de kleuren rood, wit en rosé

Maar natuurlijk heb je dan ook nog de mousserende wijnen in diezelfde kleuren. Voor de beste wijnen van 2016 heb ik ze in een aantal categorieën ingedeeld. Deze categorieën heb ik zelf in het leven geroepen om het voor mij duidelijk en overzichtelijk te maken.

Dit jaar voor de beste wijnen van 2016 heb ik de volgende 5 categorieen:

  • de beste versterkte wijn …
  • de meest verrassende wijn …
  • de nieuwe wijn …
  • de beste biologische wijn …
  • de beste wijn onder een tientje …

De beste versterkte wijn van 2016

is geworden: Sueterie Sterk van Twentewijn uit Overijssel
De Sueterie Sterk is een versterkte wijn, die port gelijkend is. Het druivenras is de Regent, een ideaal druivenras voor Nederland en ook voor een portwijn is het een karakteristiek druivenras.

Lees meer over de Sueterie Sterk op https://www.wijngekken.nl/2016/07/09/sueterie-sterk-twentewijn-hof-van-twente-overijssel-nederland/

In het lijstje, de beste wijnen van 2016 is het meest verrassende

is geworden: Tamjanika Budimir 2011 uit Servië

Zeer verrassende wijn. Het druivenras is de Tamjanika, dat is een kloon van de Muscat Alexandria. De muscat wordt vaak gevinifieerd met wat restzoet. Door het kruidige karakter van deze druif, komt de wijn ook vaak zoeter over dan de Muscat in werkelijkheid is. Deze Tamjanika is geheel droog gemaakt en heeft een complexiteit die haast niet voor te stellen is. Ook heeft de Tamjanika wat opvoeding gekregen op nieuw eikenhout en een malolactische vergisting.

Lees meer over de Tamjanika op https://www.wijngekken.nl/2016/08/13/tamjanika-budimir-2011-servie/

 

Ook in het lijstje van de beste wijnen van 2016 kan ook een nieuwe wijn niet ontbreken

Aime Stenz 2012, Elzas Pinot Noir, Cuvee du Vicus Romain, BioMet een nieuwe wijn bedoel ik een wijn uit een nieuw AOP gebied of druivenras. Ditmaal de Pinot Noir, die is onlangs uitgeroepen tot nieuwe Grand Cru druif in de Elzas.
Het wijngebied Bourgogne kan nu op zijn tellen gaan passen. De Pinot Noir gaat het helemaal maken. Lees meer over de Pinot Noir als Grand Cru op https://www.wijngekken.nl/2016/12/10/pinot-noir-als-een-nieuwe-grand-cru-in-de-elzas/

Lees meer over de Aime Stenz 2012, Elzas Pinot Noir op https://www.wijngekken.nl/2016/12/27/aime-stenz-2012-elzas-pinot-noir-cuvee-du-vicus-romain-bio/

De beste biologische wijn in het lijstje van de beste wijnen van 2016

is de Pinord 2015, een Chardonnay uit Penedes in Spanje.

Ook deze wijn heeft een ruime opvoeding op Frans eikenhout gekregen. Een prachtige en frisse wijn met zeer complexe tonen en een Gouden WijnGekkenMedaille en dat voor onder een tientje (nee, deze wijn valt niet in de volgende categorie)

Lees meer over de Pinord 2015 op https://www.wijngekken.nl/2016/08/20/pinord-2015-diorama-chardonnay-penedes-spanje-bio/

In de beste wijnen van 2016 onder een tientje heb ik de volgende 2 wijnen

Een gedeelde plaats dus. Ik kon gewoon niet kiezen, dus dan allebei maar. 2 Verschillende wijnen uit verschillende gebieden. De een komt uit Zuid Afrika, uit het koelere gedeelte en bij de kust en de ander komt uit het binnenland van Portugal, uit het Douro gebied.

Ook de druivenrassen zijn verschillend. De Tinta Roriz, de Touriga Nacional en de Touriga Franca tegen de Syrah. Compleet verschillende druivenrassen en gebieden.

Lees meer over de Seven Springs 2012, Syrah op https://www.wijngekken.nl/2016/03/12/seven-springs-2012-syrah-hemel-en-aarde-vallei-zuid-afrika/

en over de Popa 2012 uit de Dourovallei op https://www.wijngekken.nl/2016/02/06/popa-2012-douro-doc-portugal/

 

Martin