De beste huiswijnen van het land!

huiswijnen

Huiswijnen zijn heel belangrijk. Dit zijn wijnen die horecabedrijven hun klanten voorzetten waar zij zelf achter staan en die een vriendelijke prijs/kwaliteit hebben.

Zo moet het zijn…. De realiteit is weerbarstiger. Veel huiswijnen zijn gewoonweg niet te drinken! en dat is jammer. Jammer van de wijn, jammer van het gerecht en de klant komt NOOIT meer terug!

Maarrrrr, er zijn ook horecabedrijven die serieus omgaan met hun huiswijnen. Maarten van Laarhoven, redacteur bij Dichtbij.nl, heeft het volgende stuk er over geschreven…..

huiswijn 1“Dat Maastrichtse etablissementen een eerste prijs bemachtigen voor de keuze van hun huiswijn komt vaker voor. Maar dat twee Maastrichtse cafés (De Perroen en Sjinkerij de Bòbbel) landelijk het hoogste scoren, het ene met een witte huiswijn, het andere met een rode, is een zeldzaamheid. En al helemaal als beide winnende huiswijnen worden geïmporteerd door één en het zelfde Maastrichtse bedrijf, in dit geval Sauter Wijnen.

HuiswijnIn het Sofitel Legend The Grand hotel in Amsterdam vond op 10 april 2014 de prijsuitreiking plaats van de jaarlijkse Nationale Huiswijn-/Open Wijncompetitie van het wijnvaktijdschrift Proefschrift. Importeurs, (eet)caféhouders en restaurateurs uit het hele land kregen oorkondes uitgereikt voor hun regionaal en/of nationaal winnende wijnen.

Onder hen dus Sauter Wijnen in Maastricht, leverancier van zowel de extreem frisdroge L’Etoile, Domaine de Joÿ, uit de Franse Côtes de Gascogne, als de Carignan Tour Boissée, Coteaux de Peyriac, een soepele rode wijn die zich graag enigszins gekoeld laat drinken. De twee wijnen staan als huiswijn op de kaart bij respectievelijk Grand Café de Perroen op het Vrijthof en Sjinkerij de Bòbeel in de Wolfstraat in Maastricht.

huiswijn 2Jan van Lissum, directeur van het organiserende The Wine & Food Association, gaf bij de bekendmaking van de uitslag aan dat de organisatie goed te spreken was over het niveau van de ingezonden wijnen. Opvallend was zei hij dat steeds meer cafés en restaurants op eigen gelegenheid hun mooiste huis- en/of open wijnen inzenden: een teken van meer betrokkenheid en serieuze aandacht voor het item ‘huiswijn/open wijn’ van deze bedrijven, aldus Van Lissum.

Aan de andere kant plaatste de jury de nodige vraagtekens bij het feit dat sommige caféhuiswijnen ook op de wijnkaarten van gerenommeerde restaurants te vinden waren – maar dan wel tegen een hogere prijs. Een kwestie van ‘een goede wijn smaakt overal goed’, of eerder een keuze voor ‘zo goedkoop mogelijk om er flink aan te verdienen’?, zo vroeg de jury zich af.

Winnaars categorie Café

Beste Witte Huiswijn/Open Wijn

huiswijn 4L’Etoile, Domaine de Joÿ, IGP Côtes de Gascogne, Frankrijk 2012
Importeur Sauter Wijnen, Maastricht

Wordt geschonken bij:

De Perroen, Maastricht
Prijs per glas € 4,00 | prijs per fles € 19,50

De wijn is tevens huiswijn/open wijn tot en met € 5,00 in de volgende restaurants:

Le Bon Vivant, Maastricht
Prijs per glas € 3,50 | prijs per fles € 21,00

Van de Kaart, Maastricht
Prijs per glas € 3,90 | prijs per fles € 19,40

Slenaker Vallei, Slenaken
Prijs per glas € 4,95 | prijs per fles € 24,50

Ursulinen Convent, Eijsden
Prijs per glas € 4,45 | prijs per fles € 21,00

Beste Rode Huiswijn/Open Wijn

Carignan, Tour Boissée, IGP Coteaux de Peyriac, Frankrijk 2013
Importeur Sauter Wijnen, Maastricht

Wordt geschonken bij:

Café Bobbel, Maastricht
Prijs per glas € 4,20 | prijs per fles € 21,00

Bron: Maarten van Laarhoven, dichtbijredacteur

Als de onafhankelijke WijnGekken de wijnen nu ook eens zouden kunnen proeven, dan weten we het zeker dat dit de mooiste wijnen zijn…..!

Proef smakelijkkk…..
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!