De Australische wijndruif wordt beschermd en wel op een hele speciale manier…

wijndruif

Australische wijnboeren zetten een opmerkelijk middel in om hun druiven te beschermen tegen de verzengende zon: ze worden besproeid met zonnecrème.

“Je smeert je kinderen in om ze te beschermen tegen de zon, wij doen dat met onze druiven”, zegt directeur Bruce Tyrrell van Tyrrell’s Wines tegen de BBC.

De druiven krijgen er een gekke blauwwitte kleur van, maar het is geen schimmel die de wijnranken teistert. “Als je naar de druiven kijkt, zie je een coating die bescherming biedt”, licht Tyrrell toe.

Hunter Valley

rozijn_druif_met_een_zonnebrand_button-radbbd56f45244c78b51a59dfca84c069_x7j3i_8byvr_324Zijn wijngaard ligt in Hunter Valley, ongeveer 165 kilometer ten noorden van Sydney, en de druiven hebben flink te lijden van de middagzon. De temperatuur kan oplopen tot boven de 45 graden.

De kwaliteit van de wijn hangt niet alleen af van de hoeveelheid zon en de kwaliteit van de bodem, maar ook van de temperatuur. Wanneer het erg heet is, kan dat serieuze schade toebrengen aan de druif, die kan verschrompelen of zelfs kan verbranden. Het sprayen van zonnebrand biedt bescherming en is inmiddels routine in de wijngaarden van Tyrrell.

De wijnboer neemt nog meer maatregelen om zijn druiven te beschermen tegen het klimaat. Zo worden de wijnranken op zo’n manier geplant dat ze het minst te lijden hebben van de felle zon.

zonnebrand_pic16Wetenschappers voorspellen dat Australië vaker te maken krijgt met zware hittegolven, die vaak gepaard gaan met bosbranden. Het zou daarom verstandig zijn als meer bedrijfstakken preventieve maatregelen nemen, zegt hoogleraar Christopher Wright van de universiteit van Sydney. Zo zien winkelcentra de energierekening voor de airconditioning snel oplopen wanneer het kwik omhoog schiet. “Ik denk dat veel bedrijven niet zijn voorbereid op wat nog gaat komen.”

Ander volk door hitte

Niet alleen de Australische druiven worden beïnvloed door het klimaat, dat geldt ook voor de inwoners ‘down under’. “De tirannie van het extreme klimaat heeft ons gevormd”, zegt Tim Harcourt van de universiteit New South Wales. “Als Australië een mooi, gematigd klimaat had, zouden we een heel ander volk zijn.”

RTL Nieuws

Proef smakelijkkk…..
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!