De Chardonnay is een druivenras dat over de hele wereld voorkomt. Chardonnay is een makkelijke druif. Het druivenras laat veel karakteristieken van de grondsoort en het terroir zien. Met de chardonnay is het makkelijk wijn maken. Het is een vriend van de wijnboer.
Chardonnay, de alleskunner
Chardonnay is een alleskunner. Je kunt er bijna geen slechte wijn van maken. Het druivenras is rendabel en zelfs in koele districten eenvoudig te telen. Je kunt chardonnay een malolactische omzetting laten ondergaan of gewoon verder werken met de appelzuren.
Heeft de Chardonnay een malolactische omzetting gekregen dan kun je ook nog houtopvoeding toepassen. Zelfs vergisten (met of zonder ‘lie’) is toepasbaar. Ook is het druivenras Chardonnay relatief ongevoelig voor oxidatie. Chardonnay heeft ook milde zuren en is daarom ook gewild bij de consument.
Chardonnay is een makkelijk druivenras. Veel alcohol deert hem niet. Houtopvoeding doorstaat de druif met gemak. Koude, hitte? Het maakt het druivenras allemaal niet uit.
Chardonnay en de wijndistricten
Zoals gezegd kun je Chardonnay bijna overal aanplanten. Chardonnay vind je tegenwoordig al in Duitsland, en dat is een koel klimaat voor de Chardonnay.
Ook komen mooie wijnen voort van het druivenras Chardonnay in de Champagne. Als Blanc de Blanc is er een Champagne van 100% Chardonnay, maar ook als blend in de huis-tuin-en-keuken Champagne.
Ook in de warme gebieden komt Chardonnay voor. Bijvoorbeeld Australië is bekend geworden om zijn dikke wijnen met houtopvoeding van de Chardonnay. Wil je nog stevigere wijnen, dan ga je naar Californië. De wijnen uit Californië hebben veel houtrijping en houtvergisting gekregen en zijn internationaal bekend als kwaliteitswijnen. Zelfs in Brazilië vind je tegenwoordig de Chardonnay, maar produceert (nog) niet de kwaliteit die het zou moeten hebben.
Chardonnay en de synoniemen
Chardonnay is bekend om zijn vele benamingen, het zijn er wel rond de 100! Chardonnay is bekend in Frankrijk als Auvernat Blanc, Beaunois, Morillon Blanc en als Melon Blanc. In andere landen vind je nog de namen Chardonnet, Klevner of Clavner, Feinburgunder en nog tal van andere benamingen.