Champagne met ijs, een heerlijk zoet nagerecht

Champagne met ijs, een heerlijk zoet nagerecht

Champagne met ijs. Het lijkt geen goede combinatie, maar het is heerlijk als een toetje. Vind je Champagne te duur? Neem dan een goedkopere mousserende wijn.

Het is enorm leuk om Champagne met ijs maken, een heerlijke sorbet die je ook kunt maken voor de kinderen. Voor de kinderen is het natuurlijk een alcoholvrije drank, want die mogen nog geen alcohol drinken.

Heerlijk verfrissend kan champagne met ijs ook zijn op een zomerse dag als je lekker met je vrienden aan het chillen bent, maar als toetje met de kerstdagen zal het ook niet misstaan. Het is dan verfrissend en opbeurend door de mousserende bubbelwijn.

Tip: Champagne met ijs maken kan ook met een alcoholvrije wijn

Champagne met ijs kun je ook maken met een alcoholvrije of alcoholarme wijn. De alcoholvrije versie is een lekkernij voor de kinderen terwijl jij de alcoholarme versie kunt maken voor jou en/of je gasten. Zo denk je toch aan je gezondheid door minder alcohol te nuttigen. De kids kunnen heerlijk smullen van de alcoholvrije versie.

Wat is Champagne eigenlijk?
Champagne is een wijn die eerst alcoholisch is vergist, daarna heeft de mousserende wijn ook nog een tweede gisting gekregen op de fles en zo ontstaan de bubbeltjes in de wijn.

Na deze tweede vergisting (die wel tot 3 jaar kan duren) is de wijn in principe klaar, maar eerst moeten de gistcellen nog uit de fles verwijderd worden. De tijdelijke kroonkurk die op de champagnefles zit wordt dan verwijderd en de fles wordt aangevuld met een mengsel van zoete likeur (in geval van een droge mousserende wijn, vult men dit af met een andere mousserende wijn). De wijn wordt nog een tijdje ten ruste gelegd en daarna is het tijd voor de verkoop.

Wat is Champagne, waar is Champagne lekker bij en hoe koud moet een Champagne zijn
– Champagne wordt door velen beschouwd als aperitief, dat komt door de vele zuren in champagne die de maag doet werken en de honger opwekken.
– Door de hoge zuurgraad kun je champagne heel goed combineren met diverse maaltijden. Vettig eten? Een gerecht met een hoge zuurgraad? Vis? Witvlees? Champagne kan bijna overal bij geserveerd worden.
– Demi-sec champagnes gaan goed samen met zoete gerechten en/of desserts, maar demi-sec Champagne is ook heerlijk bij foie gras.
– Belangrijk is de serveertemperatuur van Champagne, houd een temperatuur aan tussen de 8 à 10 graden Celsius voor een gewone Champagne. Een gewone Champagne moet je dan weer koeler schenken als een dure Champagne (bijvoorbeeld een Vintage Champagne). Een dure Champagne heeft een drinktemperatuur van 10 tot 12 graden Celsius.

Champagne met ijs maken, hoe doe je dat?

De ingrediënten van de sorbet zijn:

  • 200 ml Champagne of een andere bubbelwijn
  • 100 ml aardbeienijs
  • 50 ml cranberrysap
  • Een aardbei (of andere rode vrucht) of een schijfje citroen voor de garnering (zoals op de foto kan je ook een klein beetje slagroom als topping nemen)

Hoe moet je een Champagne met ijs maken

  • Schenk de Champagne, een andere goedkopere bubbelwijn of een alcoholvrije mousserende wijn in een glas.
  • Meng het aardbeienijs en het cranberrysap samen in een cocktailshaker of blender.
  • Voeg het geheel toe aan de bubbelwijn (bijvoorbeeld Cava of Champagne).
  • Halveer de aardbei en leg die op de sorbet.
  • Serveer de sorbet onmiddellijk.

Champagne met ijs maken kan ook met alcoholvrije wijn
Wil je een sterkere variant, voeg dan een scheutje Cognac toe in het begin. Wil je voor de kinderen een heerlijke alcoholvrije sorbet maken, neem dan een alcoholvrije mousserende wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *