Champagne kopen, waar moet je op letten?

Champagne kopen, waar moet je op letten?

Waar moet je op letten als je een champagne gaat kopen? Koop geen kat in de zak en let op deze tips.

Lees eerst deze tips voordat je champagne gaat kopen

Champagne? Voor goede champagne moet je vaak diep in de buidel tasten. Zo zijn champagne, cava en prosecco de meest dure mousserende wijnen. Champagne is ook wel een mousserende wijn met een frisse smaak. Als je het proeft, zul je al snel de citrus en appel herkennen. Champagne wordt van verschillende druiven gemaakt, waaronder de Pinot Meunier, de Pinot Noir of de Chardonnay druif. De drank komt uit Frankrijk en heeft een rijpingsproces van minimaal 15 maanden op de fles, waarin het gistingsproces plaatsvindt en de bubbels zich vormen. Champagne kopen, waar moet je op letten? Wij lichten enkele punten uit in dit artikel.

Het verschil tussen champagne, prosecco en cava

Alle drie de mousserende wijnen zoals champagne, prosecco en cava verschillen erg van elkaar. Zo komen de wijnen elk uit een ander land. Cava wordt gemaakt in Spanje en prosecco komt uit Italië. Tevens gaat het er bij het produceren van champagne, prosecco en cava heel anders aan toe. Champagne moet 15 maanden op de fles rijpen en bij prosecco vindt het productieproces in een tank plaats. 

Prosecco wordt gemaakt van de proseccodruif en is wat zoeter van smaak. Dit is de goedkoopste mousserende wijn van de drie. Cava heeft bijna hetzelfde productieproces als champagne, maar moet zo’n 9 maanden op de fles rijpen. Dat is toch wat korter. Ook worden er andere druiven toegepast, zoals de Parellada, Xarel-lo en de Macabeo. Cava heeft een iets mildere smaak dan champagne.

Wat brut, extra sec, sec en demi-sec betekenen

Ga je champagne kopen, dan is het ook goed om te weten wat brut, sec en demi-sec betekenen. Wellicht zegt je dit nu nog helemaal niets. Brut staat echter voor een droog met een hoeveelheid suiker van minder dan 25 gram per liter. Extra sec betekent dat de champagne minder dan 20 gram per liter en meer dan 12 gram suiker bevat. Sec staat voor minder dan 25 gram suiker per liter en meer dan 17 gram. Demi-sec bevat minder dan 50 gram suiker, maar wel meer dan 35 gram. De champagne die het zoetst is wordt ook wel doux genoemd. Deze kan wel meer dan 50 gram suiker per liter bevatten.

Champagne kopen, waar moet je op letten?

Wat Moët champagne is

Heb je al eens van Moët champagne gehoord? Moët & Chandon moet je zeker kennen als je op zoek gaat naar champagne. Dit is namelijk het bekendste merk champagne en komt van het grootste champagnehuis van de wereld. Dit champagnehuis is in 1743 opgericht. Napoleon Bonaparte was een groot liefhebber van Moët, wat maakte dat dit huis erg populair werd. Tegenwoordig is Moët nog steeds razend populair en wordt dit voor diverse gelegenheden gekocht.

Lekkere bubbels kopen? Houd dan bovenstaande punten in gedachten, zodat je een champagne kunt vinden die precies aan jouw wensen voldoet. Kijk eens rond in een speciale webshop voor wijn of breng een bezoek aan de slijterij en koop de lekkerste champagne.

Een gedachte over “Champagne kopen, waar moet je op letten?”

  1. Ambachtelijk gemaakt door een klein familiebedrijf, ook weer verkrijgbaar bij een klein familiebedrijf. Champagne Koechlin heeft geen importeur in Nederland, maar wel familie. Slijterij/Wijnhandel De Gouden Ton is een van de acht of negen gelukkigen die Champagne Koechlin verkoopt. De Gouden Ton te Vught bestaat al weer 65 jaar, opgericht in 1956 door Jan en Mia Paymans, Jan als bakkerszoon moest iets anders gaan doen omdat zijn ‘grotere’ broers reeds in de bakkerij zaten. Koiechlin is tevens de ingenieur van de Eiffeltoren, daarover kunnen we nog veel meer vertellen. Santë! Een wijn met een verhaal ……… wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *