Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano

Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano

Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano werd opgericht in 1972 door 19 wijnbouwers met als doel om beter samen te werken en om nationaal en internationaal door te breken.

Begin ’80-er jaren beseften ze dat het maken van kwalitatief hoogstaande wijnen de juiste keuze was, een keuze die tegen de huidige trends inging en veel inspanning vergde. Het was in de jaren tachtig dat Benedetto Grechi, die al lid was, de president werd aan het roer van deze cooperatie. Hij bekleedt de rol tot op de dag van vandaag nog steeds, maar nu ondersteund door twee vice-presidenten: Paolo Gobbi en Riccardo Fusini.

Dankzij hun doorzettingsvermogen en de continuïteit van het samenwerken is Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano nog steeds populair in Italië. In de jaren negentig groeide de populariteit van Morellino di Scansano nog steeds uit. De coöperatie breidde het areaal uit en investeerde in een nieuw bottelsysteem en daarmee verhoogden ze de productie.
Ondertussen nam na 2000 de concurrentie toe. Het areaal groeide in de streek als gevolg van meer wijngaarden en de cantina moest een tandje bijzetten.

Daarom investeerden de wijnbouwers onder voorzitterschap van Grechi in 2005 in een nieuwe wijnkelder en werd meer de focus gelegd op kwaliteit.

Vanaf 2010, met de komst van Sergio Bucci als directeur, versterkte de cantina zich meer op de export en de lange termijnvisie. Tegenwoordig heeft het wijnhuis ongeveer 170 leden voor 700 hectare wijngaarden, voornamelijk in het productiegebied van Morellino di Scansano.

De proefnotities van Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano:

Ansonica, Maremma Toscane

De Ansonica groeit op een zanderige ondergrond. De druivenranken zijn gemiddeld 15 jaar oud en de wijn wordt gevinifieerd in RVS tanks en zijn volledig volautomatisch temperatuur gestuurd.
In de neus en smaak vind ik veel citrus met steenfruit, de smaak is lekker fris en medium vol. De smaak heeft een hoge zuurgraad en is lekker pittig met peper en droog wit fruit. De body is mooi lang en de afdronk is breed met een salmiak karakter.

Vigna Fiorini, Vermentino Maremma Toscane

85% Vermentino en 15% Viognier, de druiven worden à la late harvest geoogst
De neus en de smaak zijn pittig kruidig met geel fruit en bloemen en met een prachtige mineraliteit. Het is een echte terroir wijn met pittig salmiak, een mooie volle body en een complexe afdronk met veel mineralen.

Vin del Fattore, Sangiovese Maremma Toscane

De druivenranken staan op een hoogte die varieert tussen de 60 en 90 meter boven zeeniveau. De wijngaarden bestaan uit een goede doorlatende ondergrond van zand. De druiven worden met de hand geplukt en worden eerst opgeslagen in koelcellen om de druiven iets te laten indrogen. Daarna volgt de vinificatie op maximaal 27 graden en wordt de wijn nog opgeslagen in RVS tanks om de fruitigheid te bewaren.
Smaak en neus: het is een fruitige en lichte rode wijn, het moderne wijn maken komt duidelijk naar voren met als doel de wijn jong te drinken.
Ik vind rood en zwart fruit, medium vol, pittige smaak met zwart en rood fruit, wat hard fruitig met salmiak, nat bos, goede body, afdronk met mineralen

Vigna Benefizio, Morellino di Scansano

In de neus is de wijn floraal met pittige witte peper, houtlagering met zwart fruit
De smaak is medium vol met houtopvoeding en fris zwart fruit, de medium body loopt door naar de lange mineralige afdronk

Sicomoro 2019, Morellino di Scansano Riserva

Deze wijn is gemaakt van 35 jaar oude stokken, de wijnstokken komen uit een enkele wijngaard en de wijn is voor 13 maanden lang op hout opgevoed, daarna in roestvrijstalen tanks om de wijn te laten rijpen en tenslotte nog een flesrijping
Smaak: mooie zachte smaak met mineralen, tijm, nat bos en zwart fruit. veel houtopvoeding, goede volle body met frisse tonen, zacht en complex met een lange lengte
Drinken: tussen de 5 en 10 jaar

Sicomoro 2013, Morellino di Scansano Riserva

De kleur is best al oud en dat is niet zo verwonderlijk. Op de tong is de kleur roodbruin en goed diep, in de rand is de kleur oranje met oud rood.
In de neus vind ik buiten het rode en zwarte fruit veel tertiaire tonen als salmiak, pepermunt, zoete vanille en nat bos. De neus is mooi vol en diep.
In de smaak vind ik dezelfde tonen als in de neus. Het tanninegehalte is vrij laag, ik schat het op een 3 (van de 10). De smaak heeft best nog veel fruitigheid en is complex, rijp en vrij zoetig van het rijpe fruit en de alcohol. De afdronk is lang, elegant en vol
Drinken: nu tot 3 jaar

De wijnen van Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano zijn te koop bij:

-Wijnen Jacobs Poederleese weg 66, 2275 Lille België
-Wijnen Jacobs Steenweg op Turnhout 2, 2 360 Oud-Turnhout België
-Het WijnMagazijn Luikersteenweg 138, 3700 Tongeren België
-Grandi Vini Ijsselvere 23, 3421 BV Oudewater Nederland
-Van Ouwerkerk Pr. Margrietstraat 19, 4241 BA Arkel Nederland
-Silletti Veldweg 6, 5321 JE Hedel Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *