Cantina Tramin, coöperatie met prachtige wijnen

cantina tramin

Cantina Tramin is een coöperatie van kleine wijnboeren. Kleinschaligheid betekent hier veel diversiteit, microklimaten en een overkoepelende know-how.


Lees verder na de advertentie exaro

Cantina Tramin is een familie coöperatie met 160 aangesloten gezinnen. Het coöperatieve systeem biedt het voordeel dat kleine percelen van wijngaarden rechtstreeks worden verbouwd door de producenten die ze bezitten. De oogst en alles wat met de vergisting en opvoeding te maken heeft, is in handen van een ervaren team van wijnmakers.

Aangezien de meeste van de producenten wijngaarden hebben die gemiddeld slechts één hectare groot zijn, is de relatie tussen de producent en de wijnmaker heel intiem. Daarnaast zint de leiding van Cantina Tramin op kwaliteit van de geleverde druiven.

De coöperatie Cantina Tramin

De coöperatie werd opgericht in 1898 in Tramin in Alto Adige en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste wijnmakerijen in Italië als het gaat om witte kwaliteitswijnen. De Gewürztraminer is het paradepaardje van Cantina Tramin. Het wijnhuis heeft het zelfs zo gepromoot dat Cantina Tramin synoniem is geworden met droge Gewürztraminer. Naast Gewürztraminer produceren ze nog andere  witte druivenrassen zoals Pinot Grigio, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

De oogst van de druiven gebeurt veelal in september. Soms, door de klimaatverandering, wordt er uitgeweken naar eind augustus. Door de liggingen van de wijngaarden hebben de druiven veel zonneschijn en genoeg temperatuur om ze perfect te laten rijpen. In de nacht steekt er een frisse wind op die over de berghellingen scheert. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 230 en 800 meter, er liggen geen wijngaarden in de vallei. Door deze ligging is de kwaliteit van de druiven heel hoog.

De 160 aangesloten gezinnen bezitten in totaal 280 hectare aan wijngaarden. Door de samenwerking staan de wijnboeren ook sterker in het marketinggedeelte en het exporteren van hun producten.

Alto Adige
Alto Adige

Proefnotities Cantina Tramin

Onlangs heb ik een serie van hun wijnen mogen proeven die ik je niet wil onthouden. Zo krijg je een indruk van de kwaliteit van de wijnen van Cantina Tramin.

Stoan 2021: De Stoan is gemaakt van 60% Chardonnay, 20% Sauvignon Blanc met wat Weissburgunder. De Stoan is licht aromatisch, zeer fris en zuiver, licht muskaat. De neus is intens, diep en vol. . De smaak is prachtig vol, kruidig, fris en elegant. De body is vol en medium complex / *** sterren

Unterebner 2021. De Unterebner is gemaakt van 100% Pinot Grigio. De neus en de smaak hebben een rijpe elegante fruitimpressie. Ik haal er een lichte houtlagering uit en bij navraag is de wijn op hout opgevoed met deels nieuwe barriques. De wijn komt ook wat romig over en is licht aromatisch. De body en neus zijn vol en de afdronk is lang / ** ½ ster

Troy 2019. Troy is gemaakt van 100% Chardonnay en heeft een nieuw houten opvoeding gekregen. De wijngaarden van deze wijn liggen tussen de 500 en 600 meter en zijn allen naar het zuiden gericht. De Troy is een prachtige, zuivere en elegante wijn met een geweldige frisheid. De Troy heeft ook een perfecte combinatie van rijpheid en zuren. De wijn is complex en de body en afdronk zijn vol en lang / **** sterren

Gewürztraminer Nussbaumer 2021. De wijngaarden voor deze druiven liggen op een hoogte die ligt tussen de 350 tot 500 meter en zijn ideaal voor de verbouwing van de Gewürztraminer. De wijngaarden hebben een grond met een dichte structuur en zijn naar het zuidoosten gericht. Door de late pluk profiteren deze druiven van zeer koele nachten voor de oogst en dat resulteert weer in een prachtige zuurgraad.
Deze wijn is een op en top Gewürztraminer: aromatisch, fris en zoetig met zoutige mineralen in de neus. In de smaak haal ik er houtopvoeding uit, ze is complex met mineraal en wat noten met een geweldige lengte en body. Door de combinatie van zuren en zoetige aromatische tonen is deze wijn perfect in balans / **** ⅕ ster

Epokale 2015. De Epokale is het paradepaardje van Cantina Tramin. De druiven worden laat geoogst en na de botteling krijgt de Epokale een flesrijping in donkere zilvermijnen, op een hoogte van 2000 meter voor de tijd van 6 jaar.
De Epokale heeft prachtige zoutige mineralen met een complexe zoete aromatische ondertoon. De neus en smaak zijn zeer fris en extreem zacht in de mond met een lichte houtopvoeding. De body is vol en de afdronk is extreem lang / **** ½ ster

Meer weten over Cantina Tramin? Kijk dan even op https://cantinatramin.it/en/home-english/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *