Cabernet Sauvignon, de tanninerijke

Cabernet Sauvignon, de tanninerijke

De Cabernet Sauvignon, de tanninerijke zoals die ook wel genoemd wordt, kom je overal tegen. Het is een populair druivenras bij veel wijnboeren.


Lees verder na de advertentie exaro

Cabernet Sauvignon is een populair druiven, zo niet de meest populaire. Het druivenras Cabernet Sauvignon is bekend om zijn makkelijke karakter, zijn goede naam en zijn weinig kritische blik op de ondergrond.
Cabernet Sauvignon is een makkelijk ras. Het druivenras wordt door weinig ziekten bedreigd en de wijnboer hoeft weinig aandacht te schenken aan de Cabernet Sauvignon, de tanninerijke.

Cabernet Sauvignon is eenmakkelijk te telen druif

De Cabernet Sauvignon laat zich ook bijna overal aanplanten. Van de zonovergoten vlakten in Argentinië tot de hete klimaten in Australië. Zelfs in het noordelijk gelegen Loiredal zie je de Cabernet Sauvignon nog terug.
Wel houdt de Cabernet Sauvignon niet van natte voeten. Een goed gedraineerde ondergrond is wel raadzaam en ook is dit druivenras dol op een goede nazomer.

Cabernet Sauvignon, de smaak

Cabernet Sauvignon geeft veel smaak als druivenras aan de wijn. Het is ook een goed druivenras om te blenden met andere druivenrassen. Vooral Merlot is een grote vriend van de Cabernet Sauvignon, maar ook met zijn familielid, de Cabernet Franc, kan hij goed opschieten.

Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon

Meestal is een wijn van de Cabernet Sauvignon gebaat bij houtlagering. Vooral nieuw eikenhout, en bij voorkeur Frans eikenhout, is populair bij de makers.

De Cabernet Sauvignon heeft tonen van zwarte bessen en zwarte peper. Mocht een Cabernet Sauvignon niet rijp geoogst zijn, dan kun je tonen van paprika in de smaak terugvinden. Het is ook een druif met veel kleur en een dikke schil met veel tannines.
Meestal is een wijn van de Cabernet Sauvignon gebaat bij houtlagering. Vooral nieuw eikenhout, en bij voorkeur Frans eikenhout, is populair bij de makers.

Cabernet Sauvignon, is een top wijndruif in de Bordeauxstreek

Cabernet Sauvignon is bijna synoniem voor Bordeaux en toch is dit druivenras niet eens het meest aangeplante druivenras aldaar. De Merlot is altijd nog heer en meester in de Bordeauxstreek en de Cabernet Sauvignon moet het met een goede tweede plaats doen.
Vooral de chateaus op de linkeroever zweren bij de Cabernet Sauvignon. Vooral rond Pauillac vind je de Cabernet Sauvignon vaak aangeplant. Hier vind je ook veel kiezelbodems die bijdragen aan een goede drainage.

Merlot is het hulpje van de Cabernet Sauvignon in de Bordeauxstreek
Merlot of Merlot Noir (er is ook een Merlot Blanc) is haas niet weg te denken uit de wijnwereld. Je kunt het druivenras associëren met de grote druivenrassen in de wereld als Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc en nog wat andere druivenrassen.
Het druivenras Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon is ook een lieveling van het publiek. Zacht, dik, milde zuurgraad en bijna nooit onrijp. Een nadeel heeft Merlot dan wel, het is een druivenras dat zeer vroeg rijp is en daardoor kan Merlot vaak veel alcohol produceren.

Merlot. Broertje van Cabernet Sauvignon en familie van
Bijna elk druivenras heeft met elkaar te maken en zo ook Merlot. Merlot is waarschijnlijk familie van de Cabernet Franc, die op zijn beurt weer familie is van de Cabernet Sauvignon. Misschien is het daarom ook dat Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc goed samengaan in de topwijnen van de Bordeaux.

De consumptie van Cabernet Sauvignon wijnen

Cabernet Sauvignon is ‘s werelds meest populaire wijndruif. Het druivenras is populair bij de consument, maar ook bij de wijnboeren. Cabernet Sauvignon is vooral een populair druivenras in Australië, maar liefst 11% van de aanplant in de wereld staat in Australië.

Vooral in China en de USA is de consumptie hoog van wijnen met Cabernet Sauvignon. Dit is ook goed te verklaren, Australië heeft veel export van hun wijnen naar de republiek China en de USA heeft (buiten Napa) een voorliefde voor Bordeauxwijnen.

Wel neemt de wijnconsumptie in de hele wereld af, dus een logisch gevolg hiervan dat het aandeel Cabernet Sauvignon ook afneemt. De laatste jaren zijn al veel Bordeaux percelen gerooid en ook het aandeel in Australië neemt af.

Toch is de wijnconsumptie nog hoog in de wereld. Na de republiek China (26%) en de USA is de consumptie van Cabernet Sauvignon wijnen ook hoog in het VK, maar ook Hong Kong neemt een aandeel van 16% af.

Meer weten over andere druivenrassen? Klik dan…