Bourgogne wijnen

Bourgogne wijnen zijn wijnen voor de liefhebbers. Het is ook niet voor niets een van de mooiste wijnstreken in de wereld. Wil je alles weten over de Bourgogne? Lees dan door…

Bourgogne wijnen: alles over de Bourgogne wijnstreek

Bourgogne wijnen komen ook wel uit de wijnstreek Bourgogne, gelegen in het oosten van Frankrijk. Dit gebied heeft een lange geschiedenis en staat al sinds de 6e eeuw bekend om de verschillende kwaliteitswijnen. Vandaag de dag staan Bourgogne wijnen ter wereld bekend als de meest verfijnde wijnen. Wij vertellen je alles over Bourgogne wijnen, het klimaat uit dit gebied en de diverse druivensoorten die Bourgogne te bieden heeft. Lees snel verder voor meer informatie.

Het klimaat in Bourgogne

Bourgogne is een uitgestrekt gebied en beschikt over ruim 20.000 hectare aan wijngaarden. Deze liggen aan weerszijden van de Saône rivier. Het gebied heeft een continentaal klimaat, wat wil zeggen dat er sprake is van koude winters en hete zomers. Het weer is dan ook vrij heftig en in de herfst valt er veel regen. De diverse weersomstandigheden waar dit gebied mee te maken krijgt, maakt dat de kwaliteit van de Bourgogne wijnen ook verschillend is. Dit betekent dat er slechts een paar druivensoorten worden geplant, met name de Pinot Noir druif en de Chardonnay druif.

Verschillende druivensoorten

De druivensoorten die in Bourgogne het meest voorkomen zijn de witte Chardonnay druif en de Pinot Noir druif. De Chardonnay wordt gebruikt voor witte wijn en de Pinot Noir voor rode wijn. Een typisch kenmerk van de wijnen uit Bourgogne is dat de druiven niet met andere druivensoorten worden gemengd. Ook is er niet de classificatie die je in Bordeaux wel ziet. Hieronder gaan wij iets dieper in op de aroma’s van de Pinot Noir druif en de Chardonnay druif.

Pinot Noir druif

De Pinot Noir druif is een blauwe druif die voor rode wijn wordt gebruikt. De duurste wijnen komen uit de Romanée-Conti wijngaard en zijn ook gemaakt van Pinot Noir. Pinot Noir staat bekend als een lichtgekleurde en elegante wijn met aroma’s van champignons, kruiden, kers en framboos. Deze druif is naar alle waarschijnlijkheid ook in de streek van Bourgogne ontstaan.

Chardonnay druif

De Chardonnay druif wordt gebruikt voor diverse witte wijnen uit Bourgogne. Denk aan de Chablis, Puligny-Montrachet en de Corton-Charlemagne. Bijna alle witte wijnen uit Bourgogne worden van de Chardonnay druif gemaakt. De aroma’s waarover deze wijn beschikt, zijn over het algemeen boter, vanille, fruit en appels. Dit is echter ook afhankelijk van de bodemsoort en welke ingrediënten de wijnmaker kiest om aan de wijnen toe te voegen.

Probeer wijn uit Bourgogne

Probeer ook eens wijnen uit Bourgogne en ervaar de rijke en intense smaak. Ben je een liefhebber van rode wijn, dan is de Pinot Noir druif zeer geschikt. Ben je dol op wijn? Vraag dan eens naar wijn die gemaakt is van de Chardonnay druif. Bij diverse wijnhandelaren kun je wijnen uit de Bourgogne wijnstreek kopen. Ook online zijn er diverse wijnhandelaren actief die je bijzondere wijnen uit deze streek kunnen aanraden. Ga eens op ontdekkingstocht en proef de rijke smaak van Bourgogne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *