Bordeaux wijn soorten en Bordeaux wijnjaren

Bordeaux wijn soorten en Bordeaux wijnjarenWil je alles over de Bordeaux wijn soorten en Bordeaux wijnjaren? Wijnjaren zijn belangrijk in de wijnstreek Bordeaux en er zijn zoveel soorten wijnen.

De wijnstreek Bordeaux is een complexe wijnstreek. De Bordeaux wijn soorten en Bordeaux wijnjaren zijn divers en zeer uiteenlopend. De soorten wijn zijn talloos met verschillende druivenrassen en geen wijnjaar is hetzelfde.

Bordeaux wijn soorten en Bordeaux wijnjaren

Grand Cru de Bordeaux en 1e Grand Cru

Aan de top van de ladder staan de Grand Cru wijnen van de Bordeaux. Op de bovenste tree staan dan nog eens de 1e Grand Cru wijnen. Deze classificatie stamt al uit 1855 en er zijn een paar aanpassingen geweest. Alles is gebaseerd op de kwaliteit wat er toen gold, maar is dat nog steeds het geval? Deze wijnen komen o.a. uit de gemeenten Margaux, Saint Julien, Pauillac en Saint Estephe.

 

Bordeaux wijn soorten en Bordeaux wijnjaren

Bordeaux wijn soorten en Bordeaux wijnjaren

Cru Bourgeois en Cru Grand Bourgeois

Een stapje lager staan de Cru Bourgeois en de Cru Grand Bourgeois. Dit klassement wordt elk jaar herzien.
Sinds 2008 is deze nieuwe regeling ingesteld en elk jaar wordt er een nieuwe keuze gemaakt van de chateaux die dat jaar meedoen. 4400 hectare aan wijngaarden worden er gekeurd in het Bordeaux district. De Bordeaux-districten Médoc, Haut-Médoc, Listrac-Médoc, Moulis, Margaux, Pauillac en Saint-Estèphe staan op de proeftafel te wachten op het zeer gewilde stickertje die dan op de fles mag prijken.

Voor het jaar 2013 is de keuze gevallen op 251 chateaux in de bordeaux.

Bordeaux wijn soorten en Bordeaux wijnjaren

Bordeaux wijn soorten en Bordeaux wijnjaren: The right bank van Bordeaux

Aan de andere kant van de Gironde liggen tal van grote en kleine wijndistricten met elk weer zijn eigen regels. De meest bekende wijndistricten zijn Pomerol, Saint Emilion, Côtes du Bourg en Côtes de Blaye. Vooral uit Pomerol en Saint Emilion, maar ook de satelliet gemeenten van die districten staan hoog aangeschreven op de kwaliteitsladder.

Verder vind je rond de stad Bordeaux o.a. nog de districten Graves, Pessac en Sauternes. Veel andere en kleine, maar ook goede wijndistricten liggen hieromheen

Wat misschien nog wel belangrijker is dan de districten, zijn de wijnjaren. Je kunt beter een minder geclassificeerde wijn kopen uit een topjaar dan een topwijn uit een slecht wijnjaar.

WijnGekken heeft een gratis te downloaden Wijnjaren tabel. Zet die op je telefoon en je zult nooit meer een slechte wijn uit het Bordeaux district kopen.

 

Tips voor het kopen van Bordeaux wijn:

  • Op het etiket altijd de naam, domaine of chateau staat wist je wel. Maar het is ook verplicht om de ligging in de streek te noemen.
  • Dat Bordeaux Superieur eigenlijk hetzelfde is als Bordeaux, er zit alleen maar 1% meer alcohol in.
  • Dat als de wijn van een chateau of domaine afkomstig is, hoeft het nog niet te bestaan. Het kan een fictieve naam zijn dat wordt beheerd door een coöperatie.
  • Als de wijn ‘mis en bouteille’ draagt, daar ook echt opgevoed en gebotteld moet zijn.
  • En als laatste en eigenlijk meest belangrijke: de schoonheid van het etiket niets zegt over de kwaliteit van de wijn. Sterker: hoe lelijker het etiket, hoe mooier de wijn!

 

Bordeaux wijn soorten en Bordeaux wijnjaren