Bordeaux, de wijnstad die je moet zien

Bordeaux

Bordeaux is dé mooiste wijnstad van de wereld, de stad van de heerlijke restaurantjes en de mooiste wijngaarden. Tijd voor deel 2 van een wijnavontuur.


Lees verder na de advertentie exaro

Dit is deel 2 van dé wijnstad van de wereld: Bordeaux. Bordeauxwijnen doen veel harten sneller kloppen, dus Bordeaux moet je zien.

Dit moet je gaan zien in Bordeaux

Bordeaux Fête le Vin: hét grote wijnfeest vind je in juni op de kades langs de Garonne. Een jaarlijks hoogtepunt in het wijntoerisme waar niet alleen de alcoholische streekproducten aan bod komen, maar ook alle andere lokale agrarische en ambachtelijke lekkernijen. Sportstad Bordeaux: in september worden rugbywedstrijden gespeeld in de strijd om de wereldcup en in juli de Tour de France. En vooruitkijkend naar de Olympische Spelen: in 2024 worden in Bordeaux in ieder geval zes olympische voetbalwedstrijden gespeeld.

Met de trein kun je heel makkelijk naar de mooie wijnstad Bordeaux

Hoe reis je naar Bordeaux

Vanaf Parijs met de TGV (slechts twee uur) Vanaf Amsterdam met KLM Nieuw! Vanaf Eindhoven met Transavia, vanaf 30 maart TIP: koop een citypass van 24, 48 of 72 uur om het maximale uit je verblijf te halen!

En dan nu iets over de wijnen van Bordeaux

Bordeauxwijnen kun je grofweg indelen in 3 soorten. De 2 belangrijkste soorten Bordeauxwijnen zijn de linkeroever en de rechteroever. Op de linkeroever heb je de Médoc en Haut-Médoc.

Classificatie van Bordeauxwijnen: Bordeauxwijnen worden vaak geclassificeerd op basis van herkomst en kwaliteit. Twee van de meest bekende classificaties zijn de “Bordeaux Wine Official Classification of 1855” en de “Saint-Émilion Classification.”

Bordeaux Wine Official Classification of 1855: De Bordeaux Wine Official Classification of 1855 bestaat uit 5 categorieën (Grand Crus Classés) variërend van Premier Cru (First Growth) tot Cinquième Cru (Fifth Growth). Daarnaast heb je op de rechteroever de Saint-Émilion Classification: De Saint-Émilion Classification is een classificatie van wijnen uit de Saint-Émilion-regio op basis van kwaliteit, met niveaus als Premier Grand Cru Classé A, Premier Grand Cru Classé B, en Grand Cru Classé.

Bordeauxwijnen behoren tot de mooiste wijnen van de wereld

De linker- en rechteroever van de Bordeaux

Verschillen in de typen grond van de linkeroever en rechteroever: De bodem in Bordeaux varieert sterk en heeft invloed op de stijl van de wijn.

Linkeroever (Médoc en Graves): – Grindachtige, kiezelige bodems met goede drainage. – Geschikt voor Cabernet Sauvignon, wat resulteert in tanninerijke wijnen.

Rechteroever (Saint-Émilion en Pomerol): – Kleiachtige bodems met kiezelstenen en kalk. – Geschikt voor Merlot en Cabernet Franc, wat resulteert in zachtere en meer toegankelijke wijnen.

Verschillen tussen rechteroever en linkeroever in de Bordeauxstreek: Op de linkeroever wordt voornamelijk Cabernet Sauvignon aangeplant, terwijl in de Médoc juist de Merlot-druif domineert. Door het type grond krijg je tanninerijke, krachtige wijnen met complexiteit en potentieel voor veroudering. Op de rechteroever worden voornamelijk Merlot en Cabernet Franc aangeplant. Door dit type grond krijg je zachtere, elegantere wijnen met een snellere rijping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *