Bestel jij de witte of rode wijn in een restaurant

Restaurant Oud Konijntje  1Misschien hoor jij het ook wel vaak van je vrienden of vriendinnen, ‘Bestel jij even de wijn?’


Een lastig verhaal. Jouw vrienden en vriendinnen denken allemaal dat jij verstand van wijn hebt, alleen maar om het feit dat jij het gewoon lekker vindt.
Natuurlijk weet je wel iets van wijn af, maar om nou te zeggen dat je er alles van weet. Er zijn talloze anderen die het beter weten en natuurlijk wil jij niet door hen terechtgewezen worden.

Iedereen kent zo’n voorval wel. Men verwacht van jou dat je de wijn besteld bij het eten en iedereen zit verwachtingsvol naar je te kijken en bij jou begint het zweet al uit te breken. Welke wijn moet ik bestellen, gaat er in je hoofd rond. Moet ik een rode wijn of een witte wijn bestellen? Ik weet het niet, help!

 

Ik help je met de keuze van de juiste wijn bij het eten de kiezen

Karaf 1Een paar vuistregels moet je in acht nemen. Rode wijn is niet alleen voor rood vlees en witte wijn hoeft niet altijd bij vis.

Zo, dat is eruit. Dit kan je niet meer verkeerd doen. Maar, zo simpel ligt het ook niet. Drink nooit een zware wijn bij een licht gerecht. Bijvoorbeeld nooit een zware Bordeaux bij witvis, dat kan natuurlijk nooit.

Welke rode wijn bij welk vleesgerecht

rode wijn, resveratrolRode wijn bij een vleesgerecht. Bijna altijd is dat goed. Verdiep je alleen in de wijn en de wijnkaart. Meestal staan de lichte soorten rode wijn in het begin van de wijnkaart (behalve bij alfabetische volgorde en als het op land gerangschikt staat). Heb je een licht gerecht met vlees, bij voorbeeld kip, neem dan ook een lichtere soort wijn en heb je een stevig gerecht met ossenhaas of vlees van een rund, neem dan een zwaardere wijn. Die stelling gaat ook meestal op voor de kleur van de wijn. Meestal hebben lichte wijnen ook lichte kleuren.

Welke witte wijn bij welke vissoort

Met witte wijn ligt het bijna hetzelfde als met rode wijn. De lichtere soorten wijn staan bijna altijd eerder op de kaart. Wijn met houtlagering is ook meestal duurder en die moeten bij een vis met een stevigere smaak. In die strekking gaat het ook op met sauzen. Een saus met meer smaak moet bij een vollere wijn. Heb je witvis, neem dan een lichter soort wijn, bijvoorbeeld Pinot Blanc of Sauvignon Blanc.

witte wijn 2
Bij witte wijn is het moeilijker als bij rode wijn. Veel witte wijnen hebben krachtige zuren en die zijn afhankelijk van het druivenras telkens anders. Druiven met veel zuren zijn bijvoorbeeld droge Chenin, Sauvignon Blanc en Riesling. Meestal kun je er wel vanuit gaan dat een wijn uit een warmer district minder zuren heeft. Een wijn met minder zuren zal een maaltijd dan ook minder overheersen.

Nu is het tijd om je wijn met een gerust hart te bestellen en te genieten van een heerlijke maaltijd met goede vrienden.

Martin