Wat zijn de beste rode en witte wijnen

de beste rode en witte wijnenWat zijn de beste rode en witte wijnen van 2018. Na een zorgvuldige selectie uit veel prachtige wijnen heb ik mijn keuze kunnen maken. Wat zijn de beste wijnen van 2018?

Dit jaar leek het nog moeilijker als in andere jaren om een selectie te maken voor de beste rode en witte wijnen uit 2018. Mijn keuze is dit jaar gevallen op 2 rode wijnen en 1 witte wijn. Stuk voor stuk een Gouden WijnGekkenMedaille, dus een zeer goede prijs/kwaliteit voor deze wijnen. Ook zijn het wijnen geworden in diverse prijsklassen.

 

De beste rode en witte wijnen zijn…

De eerste wijn in deze reeks heb ik 11 maart gepubliceerd. Het is een rode biologische wijn uit Priorat. Het wijnhuis is Pinord uit Catalonië in het noordoosten van Spanje. Een prachtig wijnbedrijf dat alleen maar biologische wijnen produceert.

De beste rode wijn van 2018 is Clos del Mas uit Priorat

Clos del Mas 2015, Priorat, SpanjeDe beste rode wijn is de Clos del Mas, deze is gemaakt van de druivenrassen Garnaxta, Carinena en Cabernet Sauvignon. De wijn is koel en langzaam vergist en zo krijg je de meest intense tonen in de wijn. Daarna heeft de wijn nog 6 maanden op Frans en Amerikaans eikenhout gelegen.

Deze Clos del Mas 2015, Priorat, Spanje is te koop bij de betere wijnwinkel voor rond de € 13,00. Mocht je deze wijn willen komen dan moet je even zoeken op het internet. Mocht je het toch niet vinden, kijk dan even op https://www.coenecoop.com/bio-dem-clos-de-mas-priorat

Een klein stukje uit mijn proefnotitie wil ik je niet onthouden:

Jong, zeer jong en zoveel ambitie om iets prachtigs te worden. Prachtige fruittonen en een wijn met een lange adem. Deze Clos del Mas moet wel nog iets afronden. Een prachtige wijn.

De hele proefnotitie van de mooiste wijn uit 2018 kun je lezen op https://www.wijngekken.nl/2017/03/11/clos-del-mas-2015-priorat-spanje/

 

De beste witte wijn van 2018 is…

De Casas Patronales uit Chili. Een koel klimaat Chardonnay

Casas Patronales 2014, Chardonnay, ChiliDe wijngebieden die net aan de kust liggen in Chili zijn uitermate interessant. Vooral Pinot Noir en Sauvignon Blanc profiteren van dit koele klimaat. Vooral de nachten zijn relatief koud en dat terwijl het aantal zonuren gelijk blijft. Dit komt de druiven ten goede en de druiven behouden hierdoor hun mooie zuren en ontwikkelen daarbij ook nog eens meer complexiteit.

Deze Casas Patronales uit 2014 (die helaas niet meer te koop is), was te koop bij Wijnmarkt.be voor € 12,99.

Een stukje uit mijn proefnotitie luidt:

De Casas Patronales is een prachtige wijn en duidelijk een koel klimaat wijn met veel complexiteit. Alleen de neus is al 15 euro waard, dus eigenlijk krijg je de smaak er gratis bij. Prachtig homogeen en rijk met zuiver fruit en zeer veel complexe tonen. Gewoon prachtig…

De gehele proefnotitie van de mooiste witte wijn van 2018 kun je lezen op https://www.wijngekken.nl/2017/04/21/casas-patronales-2014-chardonnay-chili/

 

De beste rode wijn van 2018 komt uit Georgië

Uit het mooie Georgië komt de Babaneuris Marani en is een wijn van het druivenras Saperavi. Een qvevri wijn met een lange fermentatietijd, maar ook een qvevri wijn met barrique opvoeding.

Babaneuris Marani, een wijn van de Saperavi druif

Saperavi uit de qvevri en mét houtopvoeding kan ik enorm waarderen. Het hout en de oxidatie dat het hout met zich meebrengt temt de Saperavi. De wijn wordt zachter en de zoete tonen van de barrique geven de wijn een fantastische charme en complexiteit. Die charme kan de Saperavi wel gebruiken, het is namelijk een tanninerijk druivenras met veel structuur.

Deze Babaneuris Marani Saperavi is te koop bij Ghvino op https://ghvino.nl/product/babaneuris-marani-saperavi/ en voor de prijs van € 14,95.

De beste rode wijn uit 2018 en een stukje uit mijn proefnotitie:

De Saperavi, you love it or you hate it. Nu een Saperavi met houtopvoeding en die houtopvoeding doet de Saperavi enorm veel goed. Het geeft de druif een internationaal karakter waar wij als westerse wijndrinkers zo van houden.
Geef deze Saperavi nog even de tijd (nu is die ook al drinkbaar), maar hij wordt nog veel beter. Ik ben benieuwd en ik ga ook bestellen…

De hele proefnotitie van deze mooiste wijn kun je lezen op https://www.wijngekken.nl/2018/09/14/babaneuris-marani-saperavi-qvevri-2016-georgie/
Tot zover de beste rode en witte wijnen van 2018 en het was mij een waar genoegen om dit artikel te maken en om weer terug te denken aan deze drie heerlijke momenten.