Wat is de BESTE koop van de wijnkaart?

Goedkoopste fles wijn van de wijnkaart is de beste koop!
Wijnkaart voor je neus: en dan moet je kiezen…. Moeilijk, moeilijk en moeilijk….!

Sommige mensen gaan soms naar een restaurant en andere mensen gaan vaak naar een restaurant, maar allebei krijgen ze te maken met een moment dat de wijnkaart overhandigd wordt door de sommelier en dan moet je een keuze maken…

En dat is niet gemakkelijk!

Er staan namelijk zoveel wijnen in dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dan graaf je in jouw geheugen… Wat was de stelregel ook alweer? Niet de goedkoopste, maar de op één na goedkoopste fles moet je nemen! Ja, dat is het… Doe deze maar….!

De Amerikaanse sommelier en tv-persoonlijkheid Mark Oldman schrijft in zijn  boek ‘How To Drink Like a Billionaire’ dat je in zo’n geval gewoon de goedkoopste wijn moet bestellen!

Mensen die in gezelschap zijn generen zich als zij de goedkoopste wijn bestellen, want ze zouden wel eens aangezien kunnen worden als een gierige vrek! Nou daar rekenen de sommeliers en restaurantuitbaters juist op!

Mark Oldman weet als sommelier dat de wijn op de tweede plek goed gaat verkopen, want dat is een gegeven. Dus zetten ze op die positie bijvoorbeeld een wijn waarvan ze te veel hebben gekocht. Of erger: ze zetten op die plaats een fles die minder waard is, zodat je minder waar voor je geld krijgt!

De beste koop is de goedkoopste wijn, maar wel één voorwaarde!

Het is niet zo moeilijk om een mooie wijnkaart samen te stellen. Je koopt gewoon de allerduurste wijnen waarvan je weet dat de mensen toch niet durven te zeggen dat ze niet lekker zijn! De beste sommeliers kopen juist de mooiste wijnen in die in kwaliteit uitblinken en in prijs redelijk zijn.

Beste wijnen van 2016 volgens Chris KuhlmanAls je gaat voor de goedkoopste wijn van de wijnkaart dan is er wel één voorwaarde:
Bestel alleen de goedkoopste wijn in een restaurant waar men echt bezig is met wijn; waar zelfs de redelijk geprijsde wijnen van een goede kwaliteit zijn.

Oldman heeft nog een tip: koop de wijn niet per glas, maar per fles. Wijnen per glas zijn namelijk zo geprijsd dat de prijs van één glas de kosten van de fles voor het restaurant moet dekken! Om te kijken hoeveel je te veel betaalt voor een glas, raadt Oldman aan de prijs van een fles door vijf te delen.

Wijn per glas: NIET DOEN

Oldman is niet de eerste en de enige die het advies geeft om eerder de goedkoopste dan de tweede of derde goedkoopste wijn van de wijnkaart te bestellen.

De Britse culinair journaliste Imogen Edward-Jones schreef in haar boek ‘Restaurant Babylon’, waarin ze achter de schermen van de horeca dook en waar de horecabazen niet blij mee waren, dat de grootste winst gemaakt wordt op de één na goedkoopste fles wijn, omdat de gasten de goedkoopste vaak niet durven te bestellen.

(bron: Business Insider)

Nou, dit is toch een GOUDEN TIP! Het scheelt je geld en je hebt ook nog een mooie fles wijn op de tafel staan.