Beethoven en ….wijn

BeethovenWat heeft de wereldberoemde componist Beethoven nu in hemelsnaam met wijn te maken. Hield Beethoven wel van een glaasje wijn?

Natuurlijk hield deze Oostenrijkse componist van een mooi glas wijn, want wie niet…? Zullen wel Oostenrijkse wijnen zijn geweest…

Voor onze klassieke wijnliefhebbers heb ik voor u een heel bekend werk van de grote componist Beethoven. Ik heb het hier over het wereldberoemde “Für Elise”.

Beethoven moet wel gek zijn geweest op…wijn

Het is niet zeker wie “Elise” was. De populairste theorie is dat Beethoven zijn werk oorspronkelijk “Für Therese” getiteld had, naar Therese von Malfatti, de dochter van een Weense dokter die op dat moment in het middelpunt van Beethovens aandacht stond.

Toen het stuk na zijn dood gepubliceerd is, is het mogelijk dat het in zijn beroemde slechte handschrift gelezen is als “Für Elise”.

Een andere mogelijkheid is dat Elise één van zijn vele pianostudentes was, waarvoor Beethoven regelmatig een zwak had. Het is van mister “B” bekend dat hij voor deze jongedames muziekstukken schreef die veel te moeilijk waren, zodat hij verzekerd was van nog veel pianolessen.

Een ander verhaal is dat het gaat om Elisabeth de Robiano, geboren 1773, en sedert 1799 gehuwd met Charles Pierre le Candèle de Gyseghem (1761–1830).

Nu zou blijken dat het hoogstwaarschijnlijk gecomponeerd werd voor de sopraan en operazangeres Elisabeth Röckel (1793–1883). Dat blijkt volgens de Duitse Beethovenspecialist Klaus Martin Kopitz uit onderzoek in het archief van de Sint-Stefanuskathedraal in Wenen.

In ieder geval mooi uitgevoerd op een bed van gevulde wijnglazen…

Veel luisterplezier….

Nu hou ik nog meer van klassieke muziek dan ik al deed…