Barbera, de druif uit Piemonte

Barbera, de druif uit PiemonteDe Barbera, de druif uit Piemonte, is ook een geliefd druivenras in heel Italië en de druif brengt ook nog eens heerlijke wijnen voort.

Barbera, Italiaans lieverdje en staat op de 6e plaats van de bekenden druivenrassen van Italië. Wel 20.000 hectare aan wijngaarden staan aangeplant met dit mooie druivenras.

Barbera, de druif uit Piemonte als tros druivenOp de nummer 1 staat natuurlijk Sangiovese, maar toch is de Barbera druif een geliefd druivenras.
De Barbera, de druif uit Piemonte is niet voor niets geliefd in deze streek.

De druif groeit ook fantastisch in het mooie, maar soms ook wisselvallige klimaat van Piemonte.

In Piemonte staat ongeveer voor 50% van alle wijngaarden vol met de Barbera druif. Andere belangrijke druivenrassen in Piemonte zijn de Nebbiolo, Bonarda, Brachetto en de Dolcetto.

Barbera, de druif uit Piemonte, maar in welke delen van Italië nog meer?

Barbera, de druif uit Piemonte, voor de veraison, de verkleuring van de druivenIn de Piemonte zijn veel DO gebieden populair met dit mooie druivenras. De Barbera druif is vooral populair in het gebied Asti is de Barbera druif mateloos populair en staat 3965 hectare vol met de Barbera druif. Als Barbera d’Asti komt deze op de markt. Ook in Alba is deze druif ruim vertegenwoordigd. Als wijn zie je de Barbera druif als Barbera d’Alba.

Buiten Italië is de druif ook vertegenwoordigd. Italiaanse immigranten brachten de druif o.a. naar Argentinië, Californië, Canada, Chili en Australië.

Barbera, de druif uit Piemonte, maar waar stamt de druif eigenlijk vanaf?

De Barbera is waarschijnlijk een autochtoon druivenras uit de Monferrato heuvels. Enkele documenten die uit 1246 stammen, wijzen uit dat de druif daar aangeplant stond als Bonis Vitibus Barbexinis. Ook is de Barbera druif waarschijnlijk familie van de Mourvèdre.

Barbera, de druif uit Piemonte, rijp en klaar om geplukt te worden

La Barbera, de Barbera druif en zijn kenmerken:

De Barbera heeft enkele kenmerken die je zou moeten weten.
Weliswaar is het blad is gemiddeld van grootte en zijn de trossen zijn ook gemiddeld, maar kenmerken zijn er wel. Het blad is vijfhoekig en vijflobbig. De trossen zijn T-vormig en de schil van de Barbera druif is dun te noemen met veel kleur.
De wijnranken lopen niet te vroeg uit, pas in de eerste helft van april beginnen de knoppen los te barsten. De bloei volgt in de eerste of tweede week van juni en de verkleuring van de druiven in de eerste of tweede week van augustus. De oogst van de Barbera druif is meestal in de laatste week van september of in de eerste week van oktober.

De druiven van de Barbera plant houden van veel zon en zo ook zie je de mooiste wijnen uit de zonnige oogstjaren. Ook is de Barbera druif goed bestand tegen droogte en wind, maar de druif houdt niet van vorst. De Barbera houdt van vruchtbare bodems met klei.

Lees meer over Piemonte op http://www.piemonteforyou.it/

Barbera, de druif uit Piemonte, trossen druiven