Antioxidanten goed bij vruchtbaarheidsproblemen

antioxidanten

Antioxidanten, een stof die in grote hoeveelheden in rode wijn zitten, hebben hoogstwaarschijnlijk een grote invloed bij vruchtbaarheidsproblemen.

Zowel bij mannen als vrouwen is dit onderzocht. Bij mannen is het waarschijnlijk goed voor het tegengaan van erectieproblemen.

Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen

Het huidige onderzoek is volgens Hagen en zijn Spaanse collega Visioli nog in een eerste fase en nog niet alle wetenschappers zijn het er over eens. “Maar de resultaten uit het laboratoriumonderzoek wijzen er op dat het werkt.”, aldus Hagen.

De antioxidanten stabiliseren de vrije radicalen die stikstofmonoxide vernietigen en de functie verminderen. Stikstofmonoxide zorgt er normaal gesproken voor dat de bloedvaten ontspannen en verwijden. Sommige geneesmiddelen voor erectieproblemen stimuleren ook de productie van stikstofmonoxide. Ook bij het ouder worden vermindert de productie.

“Onvruchtbaarheid wordt veroorzaakt door verschillende factoren en we weten nog steeds niet precies waar de oorsprong ligt van dit fenomeen.” vertelt Visioli. “Sommige patiënten en artsen gebruiken antioxidanten al jaren voor vruchtbaarheidsproblemen, maar het wetenschappelijke bewijs voor het effect bij mensen ontbreekt nog. Het is tijd dat we dat veranderen.”