Alles over de wijnen en wijn maken in Georgië

kakheti wijn logo

Leer hier alles over de wijnen en wijn maken in Georgië. Georgië is niet voor niets de bakermat van de wijnindustrie. Georgië heeft niet de typische chardonnay of cabernet sauvignon wijnen uit de Nieuwe Wereld wijn landen, maar kwaliteit hebben ze zeker. Op authentieke wijze worden de wijnen gemaakt en met druivenrassen waar je de naam bijna niet uit kunt spreken.

Georgië ligt ten oosten van de Zwarte Zee en rechtsboven Turkije. Het behoort tot de landen waar wij onze wijncultuur aan te danken hebben. Samen met Armenië en Azerbeidzjan behoort Georgië tot onze basis-wijnlanden.

Traditie hebben ze in Georgië. Het begint al met de druivenrassen als Saperavi, Rkatsiteli, Mtsvane en dan nog de onuitsprekelijke wijngebieden als Tbilisi, Kakheti en nog wat andere gebieden. Niet iets voor de moderne Europeaan zou je zeggen, maar als je verder gaat kijken en proeven vind je toch veel mooie wijnen.

Alles over de wijnen en wijn maken in Georgië

De druivenrassen in Georgië

Alles over de wijnen en wijn maken in Georgië, maar ook alles over de druivenrassen. Georgië heeft wel 525 inheemse druivenrassen, de traditie is ongeveer 8000 jaar oud. Het is bijna onmogelijk om alle druivenrassen te bespreken. Hieronder de belangrijkste druivenrassen van Georgië.

Saperavi, druif met een dikke schil

Saperavi is een blauw druivenras. De druif is een teinturier, dat wil zeggen dan het vruchtvlees ook gekleurd is. Het vruchtvlees is in dit geval rood/blauw van kleur. Het druivenras komt van oorsprong uit Kacheti of Kakheti, in het oosten van Georgië. Het zijn tanninerijke druiven met veel zuren die vaak volgens de Qvevri methode gemaakt worden. Zijn de wijnen goed gevinifieerd volgens de West-Europese smaak, dan heb je stevige wijnen zonder een overdaad aan zuur of tannine.

Alles over de wijnen en wijn maken in Georgië kaart georgië wijnland

Rkatsiteli, een oeroud druivenras

Rkatsiteli, is een wit druivenras en is een van de oudste druivenrassen ter wereld. De Rkatsiteli is laat rijp, pas begin oktober en de druiven zijn goudkleurig met bruine vlekken aan de zonkant. Meestal wordt de Rkatsiteli droog gevinifieerd. Rkatsiteli geeft een wijn die zeer fris is en uitermate geschikt is als aperitief.

Mtsvane, inheemser kun je het niet krijgen

Mtsvane, is een inheems druivenras. De Mtsvane is een wit druivenras en wordt vaak droog gevinifieerd. Je kan er ook heel goede mousserende wijn van maken.

kakheti wijn logo

 

De wijngebieden in Georgië

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië, mondjesmaat komt hier wijn vandaan.
Kakheti of Kacheti ligt in het oosten van Georgië, het is het belangrijkste wijngebied van Georgië en het Kaukasusgebergte geeft beschutting vanuit het noorden en noordoosten.

Het wijn maken volgens Qvevri in Georgië

Qvevri is dé methode van het wijn maken. Weliswaar wordt het overgrote deel van de wijnen volgens westerse methoden gemaakt in barriques en roestvrij staal, maar Qvevri is de klassieke manier van wijn maken.
Qvevri is het Georgische woord voor ‘grote aardewerken vaten’. Die vaten zijn wel 2 tot 2,5 meter hoog en je kan als volwassene in de aardewerken vaten staan.
Druiven worden met schil en al, zonder te kneuzen, in de Qvevri gedaan. Na de oogst gaan de druiven in de Qvevri en blijft daar tot in het voorjaar. De deksel gaat erop en omdat het aardewerk poreus is, kan het koolzuur tijdens de gisting ontsnappen. De wijn vergist dus op de schillen en daarom heeft de wijn ook een donkerdere kleur. Een kleur die bijna oranje is, dat hangt af van het druivenras. De wijn wordt in het voorjaar uit het aardewerk gehaald en de wijn is op natuurlijke wijze gefilterd. De schillen en pitjes zijn naar beneden gezakt. Hij is helder en de wijn wordt op fles gebracht.
Wijn die volgens de Qvevri methode is gemaakt, moet je niet koelen. Ook de witte wijnen moet je niet koelen, vaak is het ook nodig om de wijnen te karafferen. Het karafferen is nodig om de wijn meer zuurstof te geven, hierdoor wordt de wijn meer ‘open’ en kan je er meer van genieten.
Wijn volgens de Qvevri methode zijn ook altijd biologisch gemaakt, er is geen tussenkomst van een wijnmaker zolang de wijn in de aardewerken amfora blijft zitten. In Georgië noemen ze deze manier van wijn maken ’traditie’, in Europa kennen we de term ‘biologisch’.
Wijn die volgens de Qvevri methode zijn gemaakt zijn rijk aan oxidanten. Oxidanten zijn bekend omdat ze bepaalde vormen van kanker tegen kunnen gaan.

Martin