Aglianico, het druivenras van Zuid Italië

aglianico druivenras Italië heeft heel veel druivenrassen en er komen er steeds meer bij.

campanië wijngaard met de vesuvius
Steeds meer druivenrassen komen terug uit de vergetelheid. Wijnboeren verlangen terug naar de roots. Met de hand ploegen en snoeien.

Authentieke druivenrassen, maar ook internationale druivenrassen vind je in Italië. Dit keer geen Nebbiolo, Sangiovese of de internationale Merlot, maar de Aglianico, het druivenras van Zuid Italië

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aglianico is een moeilijk druivenras.
Veel tannine zit er in de wijn en je moet de wijn even de tijd geven.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Het druivenras aglianico vind je in Zuid Italie. In de provincies Campania en Basilicata vind je dit druivenras. Het is van oorsprong een druivenras uit Griekenland. Via de Grieken is dit ras meegenomen tot aan Rome. In deze zuidelijke provincies, waar nog verkoeling is vanuit het westen, vind je de aglianico. Van dit druivenras krijg je de betere wijnen op vulkanische bodems.

aglianico druivenras in zuid italiëDe aglianico is een moeilijk ras en brengt wijnen voort die je beter voor een langere tijd kunt laten liggen. De harde tannines worden dan omgezet in een weelderige wijn met tonen van chocolade, pruimen en rijp kersenfruit. De druif heeft ook een vrij hoog zurenghalte.

Ook kun je kleine gebieden van dit druivenras vinden in Apulië of Puglia en Molise. Het druivenras heeft veel zonuren nodig om goed te kunnen rijpen.