Agiorgitiko uit Griekenland, blauw druivenras

agiorgitiko in nemea, griekenland De Agiorgitiko, blauw met een dikke schil

De Agiorgitiko is een blauw en Grieks druivenras. Ook is het ras bekend van de St. George of Mavro Nemeas. De naam Mavro Nemeas komt van het wijngebied waar de druif het meest geteeld wordt, namelijk het gebied Nemea in het zuiden van Griekenland.

agiorgitiko, grape for wineDe druiventrossen zijn groot en lang en geven vrij grote bessen. De opbrengst is – mits je de druivenrank niet voldoende snoeit – overvloedig.

Het blauwe druivenras Agiorgitiko kan heel goed tegen hitte. Niet verwonderlijk in het Griekse klimaat. Het ras rijpt vrij laat, maar dat geeft in het zuiden van Griekenland geen problemen. In het noorden van Griekenland kun je soms wat groene tonen krijgen.

 

Agiorgitiko, grote trossen dus veel wijn.
Wel moet je de druivenrank goed snoeien
wil je een kwaliteitswijn van de druiven maken.

 

 

De Agiorgitiko geeft tonen van rood en zwart fruit. Veel kersen en rode bessen kun je vinden in dit druivenras. In de lage gedeelten van Nemea krijg je volle en vrij alcoholrijke wijnen met een vrij laag zurengehalte. In de heuvels, waar tot op een hoogte van 800 meter nog druiven worden geteeld, komen de meer interessantere wijnen vandaan.

 

nemea, griekenland, wijn
Nemea, het land van de Agiorgitiko. De foto is in het voorjaar genomen en laat de druivenrank zonder nieuwe loten zien.