Hoe vind je de beste rosé wijn tussen al die rosé wijnen in de winkel die jij wilt hebben. Wij hebben hier 5 tips voor je om de allerbeste rosé wijn te vinden.
Lees verder na de advertentie
De wereld van wijn wordt verrijkt door een scala aan labels en termen die de kwaliteit en herkomst van een fles benadrukken. Sommige termen betekenen helemaal niets, maar er zijn termen die je in de gaten moet houden om een kwaliteitswijn te onderscheiden van een gewone bulkwijn. Eén van de meest gerespecteerde is de Appellation d’Origine Protégée (AOP), een keurmerk dat garant staat voor een product van kwaliteit en authenticiteit, maar het is niets meer dan alleen maar een herkomstbenaming.
Tip 1. Kies AOP: AOP is een teken van kwaliteit en herkomst
De AOP is het hoogste kwaliteitslabel op Europees niveau en staat garant voor producten waarbij alle productiestappen worden uitgevoerd volgens een bepaald stramien in een specifiek geografisch gebied. Voor wijnliefhebbers biedt dit label een geruststelling van consistentie en karakter in elke fles.
Tip 2. Provence behoort tot de allerbeste rosé ter wereld, maar er zijn heleboel goede rosé wijnen in de wereld
Binnen de Provence, een toonaangevende regio in de wijnproductie, zijn er drie belangrijke AOP’s: Côtes de Provence, Coteaux d’Aix en Provence, en Coteaux Varois en Provence. Elk van deze appellations belichaamt de unieke terroir van de regio en biedt een scala aan rosé wijnen van uitstekende kwaliteit.
Tip 3: Kies je een lichte kleur rosé of een donkerkleurige rosé
Een lichte kleur rosé is vaak een lichte rosé. De druiven geven de kleur af en soms zijn de donker gekleurde rosé wijnen aan de zware kant met een hoger alcoholpercentage.
Tip 4: Druivenrassen maken de rosé
Grenache, Cinsault, Syrah en Rolle zijn enkele van de bekendste druivenrassen die zorgen voor een Provence rosé. Het samenspel is uniek en daarbij is het smaakprofiel uniek met complexiteit en veel aroma. Maar… andere landen hebben andere druivenrassen. Kies eens voor een rosé uit een ander land en laat je verrassen.
Tip 5: Drink een rosé op de juiste temperatuur
Een veelgemaakte fout is nog steeds dat men een rosé veel te koud drinkt of veel te warm. De juiste temperatuur ligt rond de 14 graden. Op die manier komen de frisheid en de finesse naar voren. Drink je een rosé wijn te koud, dan gaat dat ten koste van het fruit. Drink je een rosé wijn te warm, dan gaat de frisheid ten onder.