Rosé wijn associeer ik met mooi weer. Heerlijk een glaasje buiten op het terras of in je tuin drinken. Rosé smaakt heerlijk in het zonnetje, maar er zijn nog veel meer manieren om van een rosé te genieten.
Waarom is een rosé zo lekker? Rosé is geen rood en geen wit. Rosé heeft geen tannine, maar ook geen strenge zuurgraad. Hier komen 5 redenen waarom je een rosé moet drinken.
Rosé is verfrissend en zomers
Rosé wordt vaak geassocieerd met zonnige dagen en ontspanning. Een gekoelde rosé op het terras of in je eigen tuin voelt meteen als zomer. De lichte en verfrissende smaak en vaak het lage alcoholpercentage passen perfect bij warm weer.
Hoe wordt rosé gemaakt
De manier om rosé te maken is eigenlijk heel simpel. De druiven komen van de wijngaard en worden van de steel ontdaan, daarna gaan ze in de gistingstank in totdat de gewenste kleur is bereikt. Denk aan 1 á 2 uur tot maximaal zo′n 48 uur. In het algemeen is het dan: hoe langer het sap in contact is met de schilletjes, hoe donkerder de kleur van de rosé dan is.
Daarnaast is het in Europa zo, dat rosé alleen gemaakt mag worden van blauwe druiven. Het is volgens wetgeving ten strengste verboden om rode wijn en witte wijn te mengen. Alleen bij Champagne is het toegestaan om een kleine hoeveelheid rode wijn aan de witte basiswijn toe te voegen. Dat werd vroeger zo gedaan en dat gebeurt tegenwoordig nog steeds zo.
Rosé is een veelzijdig wijntje
Rosé is een wijn die tussen rood en wit in zit. Het wordt gemaakt door de schillen van blauwe druiven kort in contact te laten komen met het sap. Hierdoor krijgt het die mooie roze kleur. Die roze kleur kan variëren omdat de blauwe druiven een verschillende kleur produceren. Deze veelzijdige rosé wijn past goed bij verschillende gerechten, van salades tot en met gegrilde vis.
Rosé is vaak een jonge wijn
In tegenstelling tot rode wijn hoeft rosé niet jarenlang te rijpen. Het is een jonge wijn die snel op dronk is. Het is dus prima om een fles rosé te drinken die niet meer dan twee of drie jaar oud is. Dan is de rosé op zijn best, lekker fris en knisperend.
Rosé is vaak een zomerse wijn
Rosé is vaak een zomerse wijn, maar toch ook niet altijd. Er bestaan droge rosé wijnen, halfzoete rosé wijnen en ook zoete rosé wijnen. Vaak wordt dat aangegeven op het etiket, op het etiket aan de achterzijde van de wijnfles. Rosé wordt op verschillende manieren gemaakt. Eigenlijk wordt rosé op dezelfde wijze gemaakt als rode wijn, maar uiteraard zijn er uitzonderingen.
Een rosé wijntje is fris, fruitig en ongecompliceerd
Een goede rosé is fris, fruitig en evenwichtig van smaak. Het heeft vaak een aangenaam zuurtje en een lange afdronk. Perfect voor een lichte maaltijd of gewoon als aperitief.
Het Franse volk verbruikte ongeveer 9 miljoen hectoliter rosé in een gemiddeld jaar, In feite heeft de rosé wijn de rode wijn vervangen als meest populaire wijn van het land met een marktaandeel van 30%.
Het belangrijkste voor veel mensen: Rosé is betaalbaar
Rosé wijnen zijn vaak een betaalbare keuze. In vergelijking met rode wijn is het een koopje. Je kunt heerlijke exemplaren vinden tussen de 8 tot 12 euro.
Lees verder na de advertentie
Foto: stable diffusion ai
Sorry maar geen tannine? zelfs in witte wijnen zitten tannines, welliswaar in zeer kleine, nauwelijks meetbare hoeveelheden .