Champagne, het duurste luchtbelletje ter wereld, maar dat is champagne ook vaak wel waard. Champagne is een magische soort wijn dat op een hele aparte manier wordt gemaakt.
Hieronder 5 feiten die je vast nog niet weet over champagne.
- Champagne is eigenlijk bij toeval ontstaan. In de 15e eeuw kende Europa een mini-ijstijd. Door die koude stopte het fermentatieproces en de gisting stopte tijdens het maken van de wijn. Toen het in de lente weer warmer werd, begon het fermentatieproces weer. Door het gisten kwamen de belletjes in de wijn die door de afsluiting er niet uit konden. Deze voorloper van champagne werd toen ook als een duivelswijn gezien door het feit dat veel flessen ontploften en de wijnboeren het niet konden verklaren. Op deze manier is de champagne ontstaan.
- De champagnecoupe werd ontworpen met een wassen mal van de borst van Marie Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI. De flûte is later ontworpen, maar deze is niet een afgeleide van een vrouwenborst.
- In een fles champagne zit ongeveer 6 bar aan druk. Dat is 4x zoveel als in jouw autoband. Daarom zijn de flessen van een champagne ook zo dik. Goedkopere mousserende wijn heeft vaker een schroefdop en bevat veel minder druk, van 2 tot 4 bar.
- Baden ik champagne kan ook. Marilyn Monroe nam tijdens haar levensjaren eenmaal een champagnebad. Dit bad was toen gevuld met de inhoud van 350 flessen champagne. Gelukkig voor Marilyn was de champagne op lichaamstemperatuur.
- Champagne heeft talloze belletjes en die blijven maar naar de oppervlakte komen. Een zonder schijnt ze geteld te hebben en die kwam op 49 miljoen bubbeltjes.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.