Vecciano 2013, IGT Toscane, Italië

Vecciano 2013, IGT Toscane, ItaliëVecciano 2013 is uitgeroepen als “The overall best Italian wine 2016” en als dát niet enige verwachtingen schept, dan weet ik het niet meer…!

De beste wijn van Italië zomaar op mijn proeftafel! Het moet niet gekker worden!

Een supertoscaan op basis van de Sangiovesedruif (60%) en de beroemde Cabernet Sauvignon (40%). Natuurlijk op hout (Frans eiken) gelagerd, want deze wijnen hebben zoveel structuur en body in zich om de houtaanval te kunnen weerstaan.

Van het beroemde wijnhuis Duca di Saragnano en een bekende Italiaanse wijnproever, Luca Maroni, heeft deze wijn 99 van de 100 punten gegeven. Oftewel, bijna perfect!

Aangezien ik zelf erelid ben van de grote wijnimporteur De Wijnbeurs, krijg ik zo af en toe een aanbieding via de nieuwsbrief. Deze wijn werd aangeboden samen met 2 andere wijndomeinen in een houten kistje; van ieder twee wijnflessen, dus in totaal een zestal flessen. Zware flessen moet ik zeggen…

Supertoscanen voor super(goedkope)prijzen

Voor dit kistje moest ik € 89 (geen ereleden betalen € 92) lappen en als je dit bedrag deelt door zes dan kom je op een gemiddelde prijs van € 14,83. En op die basis zal ik de prijs / kwaliteit beoordelen.

Te bestellen via de onderstaande banner…(Italiaanse droomwijnkist)

Al met al veel lovende woorden, maar het gaat natuurlijk om de wijn zelf en dat in combinatie met de prijs. Krijgt u voor deze prijs een hele goede kwalitatieve wijn of niet en deze vraag ga ik voor u beantwoorden…

Vecciano 2013

Vecciano 2013 heeft een intens diepdonkerrode kleur over de gehele tong en tot ver in de rand. In de rand bloedrood. De diepte is zeer diepdonker. Vecciano 2013 heeft een topkleur.
In de neus is Vecciano 2013 zeer rijp van rood fruitconfiture, jammig bramen/framboos en aardbei. Zeer rijp (zoetig) tot haast snoeperig. Vol en neusvullend. Licht hout. De neus van deze Vecciano 2013 komt goed los.
Op de tong is Vecciano 2013 wat droog en ook hier voert het snoeperige zeer rijpe rode fruit de boventoon. Braam/framboos en aardbei tot aan het zoetige toe. Soepel en zeer rond. Vecciano 2013 is smoothy en fluwelig en heeft zeer zachte zuren. Ook wat zacht salmiak, wat hout. Jammig. Sappig en smakelijk. Vecciano 2013 is goed op de mid-palate en heeft een goede tot brede afdronk.
Vecciano 2013 is een beste aangename wijn van zeer rijp fruit. Zo rijp dat het tot het zoetige aan overkomt. Kwalitatief zit het ook snor, want de wijn is in balans, heeft nergens hoeken of andere obstakels en vergeet niet: Vecciano 2013 zal veel mensen aanspreken die van snoeperige kwaliteitswijnen houden.

Opdronk : Nu – 2022
Totaal : 17,2 punten {90+PP} ****
gouden medaille voor wijn
Prijs / kwaliteit :

Vecciano 2013 heeft, gelet op de prijs en kwaliteit van de wijn, een mooie GOUDEN medaille binnengesleept.