Sulayr 2018, een ander niveauwijn

Sulayr 2018 is een Spaanse wijn uit Andalusië en diverse wijnproevers hebben een mening gevormd over deze wijn.

Zo staat Sulayr 2018 in de wijngids 2020 met daarin de 400 beste wijnen onder de 25 euro (klik hier voor Martin’s artikel hierover) en wel op nummer 1. Cees van Casteren MW, één van de auteurs van deze wijngids, was zeer onder de indruk van deze wijn en laatst heeft Onno Kleyn in de Volkskrant deze wijn ook een 9 gegeven voor de prijs/kwaliteit. Grote jongens hebben gesproken….nu is het aan de onafhankelijken… 😉

Bodega Fuente Victoria heeft deze Sulayr 2018 opgevoed en de wijngaarden liggen tussen de Sierra de Gádor en het natuurpark Sierra Nevada, op zo’n 800 tot 1500 meter. De wijn is gerijpt op gist (sobre lias). De cuvéenaam ‘Sulayr’ komt trouwens van de Moorse benaming van de Sierra Nevada: ‘de zonnebergen’ (Latijn: Mons Solaris). 

Sulayr 2018 is een blend van de Macabeo en de Jaén Blancadruif en heeft een alcoholpercentage van 13%.

Deze bijzondere wijn is ook te koop en wel bij GRANADA wijnen voor de prijs van € 9,95.

We gaan proeven…

Laat de wijn spreken!

Sulayr 2018

gouden medaille voor wijn

De kleur van deze Sulayr is helder en loepzuiver. Wat vol oud geelgoud over de tong met een zeer mooie volle donkergeelgouden rand en fonkeling. Mooie kleur (2,9).
In de neus laat Sulayr 2018 direct zien dat we hier niet te maken hebben met een doorsnee wijn. Grapefruit en peer die vrij intens en diep overkomen. Rond en vol. De neus komt goed los. (4,0)
Op de tong is Sulayr zeer rond en vol met glycerine. Zeer smoothy en smakelijk. Grapefruit, perzik en groene appel waarbij die combinatie vol en breed over komt. Het wat bittere van de grapefruit heeft wel de overhand en daar moet je van houden. Intens. Goed op de mid-palate, breed in diepte en breedte. Zachte zuren complementeren de ronde fruiten. Ook wat kruidigheid met wat witte peper. De afdronk is breed. (7,1)

Sulayr 2018 is een kenmerkende Spaanse wijn van inheemse druivenrassen die duidelijk van een ander niveau is dan de reguliere wijnen. De gistrijping laat duidelijk zijn sporen na (vol en breed) en dat niet alleen op de tong, maar ook in de neus. Kwaliteit dus. Wel een duidelijke eetwijn of als aperitief aan te bevelen. Ach, gewoon van genieten… (2,5)

Sulayr 2018 verdient een mooi totaal van 16,4 punten

Prijs/kwaliteit : GOUDEN medaille

Cees van Casteren MW heeft het goed gezien!

#wijn #sulauer #Granada #wijngids #Kleyn #CeesvanCasteren #proefrecensie #wine #tastingnote 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *