Sopho’s Rkatsiteli, een unieke wijn met een prachtige balans

De Sopho’s Rkatsiteli is een unieke wijn, er zijn van deze wijn maar 375 flessen gemaakt. Deze oranje wijn heeft een prachtige balans waar je U tegen zegt.


Lees verder na de advertentie exaro

De Rkatsiteli is een wit druivenras en is een van de oudste druivenrassen ter wereld. Rkatsiteli vindt zijn oorsprong in wijnland Georgië. In Georgië werden kleischepen gevonden met zaden van Rkatsiteli druiven die dateren van 3000 voor Christus.
De Rkatsiteli is pas laat rijp, pas begin oktober beginnen de druiven te rijpen en ze kleuren naar goudkleurig toe. Aan de zonzijde van de druif vind je vaak bruine vlekken. Meestal wordt de Rkatsiteli droog gevinifieerd.
In het Georgische Kakheti was de Rkatsiteli vroeger mateloos populair en toen werden er hoofdzakelijk zoete dessertwijnen van gemaakt. Deze wijnen werden op dezelfde manier gemaakt als port.
Buiten Georgië is de Rkatsiteli een populaire druif in andere Oost-Europese landen zoals Rusland, Bulgarije, Moldavië, Roemenië, Macedonië, Azerbeidzjan en Oekraïne.

Deze prachtige amber wijn is te koop voor maar € 14,95 op https://ghvino.nl/product/sophos-winery-rkatsiteli-oranje/ of in de mooie wijnwinkel van Ghvino in Purmerend.

Geproefd:
Sopho’s Rkatsiteli, een unieke wijn met een prachtige balans

Kleur: de kleur van de Sopho’s Rkatsiteli is prachtig helder en fonkelend licht oranje met donkergeel. In de rand is de kleur oranje met goud en goed vol / 3,0

Neus: de neus heeft een enorm mooie balans met gedroogde tropische vruchten, sinaasappelschil, zeezout en wat banaan. De neus is vol en diep en komt later prachtig los in het glas / 4,1

Smaak: de smaak is heel intens, maar toch ook heel lieflijk. Ook in de smaak valt de balans het meeste op. Alle tonen passen perfect in elkaar. Ik haal er gedroogde tropische vruchten, droge sinaasappelschil, abrikoos, zeezout, een hazelnootje en wat tannine uit. De body is krachtig en vol en de afdronk lang met gedroogde vruchten / 7,8

Mijn eindoordeel over de Sopho’s Rkatsiteli uit het wijnjaar 2020:
Dit is echt een unieke wijn, er zijn maar 375 flessen van deze wijn gemaakt. Misschien ben jij straks wel de enige in de wereld die deze wijn over een paar jaar nog heeft en dat kun je van niet veel wijnen zeggen. Maar wat belangrijker is: de Sopho’s Rkatsiteli heeft een prachtige balans en bij elke snif en slok krijgt de wijn weer een andere dimensie. De smaak heeft een enorme kracht en intensiteit, dus is dit geen wijn voor watjes. De tannine is medium aanwezig en maakt de wijn niet droog, maar geeft de Rkatsiteli zelfs een extra zetje mee / 2,4

Dus geef ik deze Sopho’s Rkatsiteli uit Georgië een totaal van 17,4 punten en een Gouden WijnGekkenMedaille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *