Ramõn Bilbao Crianza 2014, DOC Rioja, Spanje

Uit de Kelders van Verbunt : Ramõn Bilbao Crianza 2014….

Een cépagewijn van de Tempranillodruif die tijdens de alcoholische gisting een alcoholpercentage van 13,5 % wist te laten ontstaan. Rijpe druifjes dus daar van de wijnvelden in de Rioja.

Uit de Rioja komen mooie wijnen

Voor deze Ramon Bilbao Crianza 2014 werd er meermaals geplukt in de wijngaard. Zo worden de druiven op hun optimale rijpheid geplukt. 14 maanden rijpt deze Rioja op Amerikaans eiken. Daarna rust de wijn nog 12 maanden op de fles.

Dit soort wijnen die door middel van selectie, houtopvoeding en flessenrust tot stand zijn gekomen zijn nooit goedkoop. Ook deze met liefde gemaakte wijn heeft een prijs die normaal uitkomt op € 12,45, maar NU dus in de AANBIEDING is bij de Wijnkring voor maar liefst € 9,99!

Laat de wijn spreken….

Ramõn Bilbao Crianza 2014

Ramõn Bilbao Crianza 2014 heeft een rood/donkerode kleur op de tong en gaat over in vol rood in de rand. De diepte is donker. Redelijke kleur. (2,8)
Ramõn Bilbao Crianza 2014 heeft een zeer verleidelijke neus met fluwelig en rond eikenhout om het rode bessenfruit. Mokka met chocolade. Superverleidelijk. Goed vol en veel neus. Mooi! (4,4)
Op de tong van deze Crianza komt dat superverleidelijke fruit ook naar voren, maar heeft dan wel te maken met de tong. Wat droog en lichtjes ruw. Mooi rood fruit (bessen) met duidelijk vanille (veel), maar ook met voldoende zachte zuren, waardoor de wijn best fris oogt (wel iets koelen; lees het etiket). Kruidig en smakelijk. Goed op de mid-palate, breedte en diepte. Een lichtjes hete kruidige en smakelijke goede tot brede afdronk. (6,8)
Ramõn Bilbao Crianza 2014 is een wijn waaraan je eigenlijk alleen al wilt ruiken. Heel lang…. Maar ook op de tong laat het zien dat het op niveau is. Veel vanille en hout (oakmonster? Nee…), maar ten opzichte van het fruit en de zuren goed in balans. Zeker een doosje van bestellen! (2,4)

Ramõn Bilbao Crianza 2014 is een hele mooie volle Crianza met veel gouden medaille voor wijnhout en vanilletonen en daar moet je wel van houden. Maar het fruit en de zuren houden het houtgeweld in toom en in balans. Deze Spaanse deerne is nu reeds drinkbaar en houdbaar tot 2022 en verdient 16,4 punten, 88-PP en ***. Maar dat is niet alles, want kijken we naar de prijs in combinatie met de kwaliteit dan wint deze Crianza ook nog eens een dikke vette medaille. Op de aanbiedingsprijs van € 9,99 scoort zij een GOUDEN medaille! Congrats!