Osborne Vintage Port 1991; GOD bestaat (bijna) !


Osborne Vintage Port 1991…woorden schieten tekort….

Osborne wine company is een Spaanse wijnproducent. Een hele grote wijnproducent die al meer dan 250 jaar wijn maakt. Dan mag je het wijn maken wel in je vingertjes hebben, want als je het dan nog niet weet….

En dat ze wel weten hoe je wijn moet maken blijkt ook wel uit de aantal jaren dat ze wijn maken. Kan je geen goede wijn maken dan was je er al lang niet meer geweest.

Osborne staat bekend om zijn zwarte stier embleem (Toro de Osborne). De stier is in 1956 ‘geboren’. De ontwerper, Manolo Prieto, creëerde in 1956 de iconische stier van Osborne, die sindsdien een erkend onderdeel van het Spaanse landschap is geworden. In de jaren die volgden trokken José Antonio Osborne en José Luis Gómez Bermúdez door Spanje op zoek naar de perfecte locaties voor de meer dan 200 geplaatste Osborne-stieren. Het allereerste reclamebord, 4 meter hoog en gemaakt van hout, werd in 1957 geplaatst in Cabanillas de la Sierra (Madrid). Vier jaar later, in 1961, werd een 7 meter hoge stier opgericht, gemaakt van plaatstaal om beter bestand te zijn tegen weersomstandigheden, en de witte hoorns te elimineren die in het oorspronkelijke ontwerp waren verschenen, om de iconische structuur te worden die we vandaag kennen.


Lees verder na de advertentie exaro

Vanuit Spanje is het voor zo’n wijncompany een kleine stap om via de Duero vallei in de Portstreek te komen. 

Osborne Vintage Port 1991 is een legendarische portwijn uit eigen kelders die we vaker op de proeftafel hebben gehad. Merkwaardig genoeg is dat deze Vintage Port nog nooit op onze website beschreven geweest. In 1994 gekocht voor fl 32,50 (zeg € 15) bij de WIJNBEURS. 20,5% aan alcohol.

Niet meer te koop bij de Wijnbeurs, maar met een beetje zoeken ben ik het nog tegengekomen bij Classic wines in Utrecht voor € 36. 

Telkenmale hoge scores bij ons hele team! Indrukwekkend, goddelijk, volmaakt, etc…zijn wat steekwoorden.

Laat de wijn spreken!

Osborne Vintage Port 1991

gouden medaille voor wijn

De kleur van deze 30 jaar oude Osborne Vintage Port 1991 ziet eruit alsof het een Vintage Port is van maximaal 5 jaar oud! Vol, diep, diepdonkerrood over de gehele tong tot diep in de rand en in het uiterste van de rand is het nog steeds diepdonker! Door de enorme diepte is er vrijwel niet doorheen te kijken. TOPKLEUR en dat voor een dertig jaar oude wijn! (3,0)
In de neus is deze Vintage Port in het begin nog wat gesloten, maar komt later toch meer los. Romig kersenfruit; kersenbonbon met romig melkchocolade en een kruidenmelange. Wat vanille van de houtopvoeding. Karamel, cacao en super verleidelijk. Silky. Diep, breed en complex en op een watertandend niveau. De neus is in het prille begin wat gesloten, maar opent zich zeer mooi  tijdens de proefsessie. (4,8)
Op de tong is Osborne Vintage Port 1991 superrond, sterk en krachtig. Fluwelig en silky, maar elegant en charmant. Een wulpse dame van kersenbonbons, karamel, melkchocolade, houttonen, licht rozijn en boterzacht. Intens tot in de puntjes en het alcohol is niet merkbaar, maar zorgt wel voor diepgang, breedte en intensiteit op de mid-palate. Ander niveau wijn. Complex en super verleidelijk. De afdronk is fenomenaal lang, breed en complex. TOP. (8,9)

Osborne Vintage Port 1991 is een Portwijn die ik wel vaker heb geproefd. Lang geleden en die proefrecensies staan niet eens op onze website! Toen scoorde deze Port al heel hoog en daar is niks aan veranderd. Fenomenale wijn van topniveau. Nu 30 jaar oud, maar ik kan beter zeggen: 30 jaar jong, want als je naar de kleur kijkt dan heb je nooit door dat deze port al wat op leeftijd is. Elegante port, maar ook krachtig, slank en sterk. Een perfecte dame die het goddelijke benaderd. (2,9)

Osborne Vintage Port 1991 is een CLASSIC en GODDELIJKE PORTWIJN en verdient van mij een totaal van 19,6 punten en natuurlijk een hele dikke gouden medaille! Een DIEPE BUIGING! 

Drinken kan u het nu en zeker nog tientallen jaren in ontwikkeling.

Een gedachte over “Osborne Vintage Port 1991; GOD bestaat (bijna) !
”

  1. Ik lees dit verslag nu pas en ik kan de beoordeling geheel onderschrijven.Mijn doos kwam ook van de Wijnbeurs en ik moet zeggen dat zij indertijd een zeer goede neus hadden bij de Port beoordelingen.
    Overigens heb ik ook de Osborne 1992 indertijd gekocht,die was aardig maar kon niet tippen aan de 1991

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *